BH. OPĆINA SE SUSREĆE SA VELIKIM PROBLEMOM: NEMAJU PEDIJATRA, NA KONKURS SE NIKO NIJE JAVIO! HOĆE LI NAS IMATI KO LIJEČITI?

Region

BH. OPĆINA SE SUSREĆE SA VELIKIM PROBLEMOM: NEMAJU PEDIJATRA, NA KONKURS SE NIKO NIJE JAVIO! HOĆE LI NAS IMATI KO LIJEČITI?

Zaista je veliki problem kad se nemate kome obratiti. Napravljene su neke modifikacije s vremena na vrijeme se pojavi pedijatar, odnosno u određenim terminima, ali ovo je velika općina i zaista nam treba jedan stalan liječnik koji će nam biti dostupan”, kaže majka troje djece.

Odlazak liječnika u inozemstvo, strah od činjenice da nas neće imati ko liječiti, odlazak kvalitetnih liječnika u penziju samo su neki od brojnih problema koji zabrinjavaju građane Bosne i Hercegovine kada govorimo o zdravstvu. Odjeli pedijatrije u našim zdravstvenim ustanovama, bore se s problemom nedostatka kadra.

U paljanskom Domu zdravlja na odjelu pedijatrije nema pedijatra stalno. Rukovodstvo je angažiralo doktoricu koja usluge pruža ponedjeljkom i petkom u prvoj smjeni, a srijedom u drugoj. Nikolina Batković je majka troje djece i živi u Palama. Ističe da je nedostatak pedijatra problem kako za djecu, tako i za roditelje.

Zaista je veliki problem kad se nemate kome obratiti. Napravljene su neke modifikacije s vremena na vrijeme se pojavi pedijatar, odnosno u određenim terminima, ali ovo je velika općina i zaista nam treba jedan stalan liječnik koji će nam biti dostupan jer vjerojatno nema baš svako novca da se obrati privatno liječnicima – kaže Batković.
Prema evidenciji Doma zdravlja Pale oko 1370-oro djece koristi usluge pedijatra, i pedijatar koji je sada angažiran tri puta sedmično nije trajno rješenje, ističe direktor ove zdravstvene ustanove Ivan Šarac.

U regiji je problem to, ne samo u općini Pale, mi smo išli s jednim konkursom na koji se niko nije javio, vrlo mali broj pedijatara, gotovo da ih i nema. Ići ćemo možda još jedanput s jednim konkursom i ukoliko ne bude bilo poslat ćemo mladog liječnika na specijalizaciju i to je rješenje za budućnost – pojašnjava Šarac.
U općini Pale živi oko 20 hiljada stanovnika. Anketirani građani su zabrinuti. Pitaju – hoće li ih imati ko liječiti? Svi su saglasni u tome da usluge pedijatra tri puta sedmično nisu dovoljne. Iz javne ustanove Dom zdravlja, u kojem jedan pedijatar liječi oko 1000 do 1500 djece ističu kako je problem politika planiranja koja je zakazala prije više od 15 godina. Slično je i u drugim gradovima.

Ako izgubite godinu-dvije u raspisivanju specijalizacija vi već gubite korak, a to se dogodilo cijelom zdravstvenom sustavu, konkretno u Sarajevskom kantonu, na intelektualnom tržištu rada vi jednostavno nemate pedijatara. Dakle, uz najbolju volju ne možete ih zaposliti ako ih nema. – kaže glasnogovornik JU Dom zdravlja Sarajevskog kantona Arman Šarkić. Na pitanje o situaciji u općini Pale, i u Višegradu gdje su građani prije nekoliko sedmica potpisivali peticiju jer imaju samo jednog pedijatra, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a kažu da su jedinice lokalne samouprave nadležne za primarnu razinu zdravstvene zaštite, piše BHRT. Građani se s pravom pitaju hoće li nas imati ko liječiti?

hayat.ba