SAVJETI KOJI ĆE POMOĆI ŽENAMA: EVO KAKO DA JEDNOSTAVNO ZAUSTAVITE HRKANJE KOD PARTNERA

Zanimljivosti

SAVJETI KOJI ĆE POMOĆI ŽENAMA: EVO KAKO DA JEDNOSTAVNO ZAUSTAVITE HRKANJE KOD PARTNERA

Partner hrče, a to je razlog što ujutro iz kreveta ustajete nenaspavani i umorni?

Narwan Amini je specijalista za spavanje i otkrio je najbolje načine da zaustavite hrkanje i kada je definitivno vrijeme da se uputite ljekaru opće prakse na pregled.

PROMIJENITE POZICIJU

Spavanje na boku umjesto na leđima najbolji je način da spriječite hrkanje. Kada ležite na leđima, gravitacija gura jezik na usta, stvarajući blokadu u disajnim putevima zbog čega hrčete – kaže Amini.
Savjeti koji će vama ili vašem partner koji hrče pomoći da spavate na boku:

Izbjegavajte da gurate bradu u grudi ili držite glavu dolje, jer to može blokirati disajne puteve i otežati disanje.
Držite ruke oko struka ili paralelno sa bokovima.
Ako imate bolove u zglobovima u ovom položaju pokušajte staviti jastuk između koljena kako biste držali kičmu u ravnini i ublažili bol u donjem dijelu leđa.
REDOVNO VJEŽBAJTE

Dobijanje na težini može izazvati hrkanje, jer povećava tkivo oko vrata i grla, što znači da će vaši disajni putevi vjerovatnije kolabirati kada spavate. Skidanje nekoliko kilograma vježbanjem može ojačati mišiće vrata kako biste spriječili hrkanje i pomogli vam da izgubite dodatno tkivo – kaže Amini.
PIJTE VIŠE VODE

Dehidracija može zgusnuti sluz u ustima i grlu, pogoršavajući hrkanje. Ako pijete puno tečnosti to olakšava zagušenost, omogućavajući vam da lakše dišete noću – navodi Amini.
URADITE VJEŽBE PROTIV HRKANJA U GRLU

Vježbe za jačanje mišića u grlu mogu pomoći da se zaustavi hrkanje.

EVO NEKOLIKO:

Prvo ponavljajte svaki samoglasnik (a-e-i-o-u) naglas tri minute nekoliko puta dnevno.
Zatim stavite vrh jezika iza gornjih prednjih zuba i klizite jezikom preko njih tri minute dnevno.
Potom zatvorite usta i stisnite usne i zadržite 30 sekundi.
Zatim otvorite i pomjerite vilicu udesno i držite 30 sekundi. Ponovite na lijevoj strani.
Sa otvorenim ustima, povucite vrh jezika unazad duž tvrdog nepca koliko god može. Ponovite 20 puta.
Jedite zdraviju hranu prije spavanja.
Ako vam je stomak previše pun noću, vaša dijafragma možda neće imati dovoljno prostora da se proširi dok dišete, ometajući san. Izbjegavajte mliječne proizvode koji povećavaju zagušenje i držite se hrane sa visokim sadržajem proteina za vrijeme večere, kao što su losos, tunjevina i puretina koja će se boriti protiv stvaranja sluzi i pomoći u sprečavanju hrkanja – rekao je Amini.
Idite u krevet u isto vrijeme.
Ljudi imaju tendenciju da hrču glasnije, češće kada su neispavani. Da biste spriječili iscrpljenost, poboljšajte svoje higijenske navike spavanja tako što ćete pratiti dosljedan raspored odlaska na spavanje, izbjegavati ekrane prije spavanja (ekrani bacaju plavo svjetlo koje održavaju vaš mozak budnim) i jesti lagane, zdrave večere prije spavanja – naveo je Amini.
Istuširajte se toplom vodom prije spavanja.
Para iz toplog tuša prije spavanja može navlažiti nosne prolaze i pomoći vam da bolje dišete noću, ublažavajući hrkanje – rekao je Amini.
Međutim, stručnjak za spavanje je vrlo jasan u stavu da ako ste pokušali promijeniti način života i to nije napravilo razliku, vrijeme je da posjetite ljekara.

hayat.ba