JUTARNJI RITUALI ODREĐUJU OSTATAK VAŠEG DANA, ALI I TJELESNU TEŽINU

Zanimljivosti

JUTARNJI RITUALI ODREĐUJU OSTATAK VAŠEG DANA, ALI I TJELESNU TEŽINU

Kada se probudite, popijte čašu vode, duboko udahnite i usredotočite se na sadašnji trenutak, na vaše ciljeve. Potom zdravo doručkujte, izađite vani, potražite poneku zraku sunca ako je ima, i laganim korakom krenite na posao.

Vaše tijelo će vam vrlo brzo pokazati zahvalnost. Bit ćete sretniji, mršaviji, i veseliji. Isprobajte, ništa ne košta.

Nekoliko jednostavnih jutarnjih rituala će vas učiniti sretnijim osobama i pomoći će vam da izgubite koji kilogram viška:

HIDRIRAJTE SE

Naše tijelo sastoji se od dvije trećine vode, što dovoljno govori o tome koliko ona igra ogromnu ulogu u našem životu te bez nje ne bismo mogli normalno funkcionirati. Čak i sitnice koje i ne primjećujemo, poput vlaženja očiju i pokretljivosti zglobova, pravilne i redovne probave, sve su to rezultati pravilne hidratacije organizma. Konzumacija dovoljne količine vode tokom dana pokazala se glavnim faktorom koji utječe na mršavljenje, ali i cjelokupno zdravlje, jer ona ne samo da smanjuje apetit, već i jedna čaša prije obroka može smanjiti unos hrane. Mnogi zaboravljaju koliko je važan unos tekućine u organizam, posebno ujutro nakon buđenja, kako bi ga održali zdravim. Odmah nakon što se probudite popijte čašu vodu, ona će vam pomoći ubrzati metabolizam.

DIŠITE

Dišite – vrlo je jednostavno. Duboko disanje itekako utječe na pravilan rad organizma, i na opuštanje. Nametnuti tempo življenja često nam ne ostavlja prostora za ovu vrlo jednostavnu “vježbu” koja je izuzetno važna za naše psihičko zdravlje. Pomaže u oslobađanju od negativnih misli, vraća nas u sadašnji trenutak, i stavlja rad mozga “na pauzu”: naposljetku umiruje naš nervni sistem. Postoji mnogo različitih tehnika disanja, a na vama je da odaberete onu koja vam najbolje odgovara. Jednom kada disanje shvatite ozbiljno, vaš organizam će vam biti zahvalan, vaše tijelo i um mirniji, a vi zadovoljniji.

OSTANITE FOKUSIRANI

Fokus je najvažnija stvar koja pomaže zadržati nas u sadašnjosti i usmjeriti nas na pravi put. Svako jutro, iznova, osvijestite sebi koji su to ciljevi koje želite postići, taj dan ili u skorije vrijeme, te odredite kako im pristupiti i u potpunosti im se posvetiti. Na taj način i dan pred vama će dobiti jasniji plan, postati smisleniji, a vi samouvjereniji. Upravljanje životom u željenom smjeru također će vas osloboditi nepotrebnog stresa, što će vam tokom dana pomoći da izbjegnete neželjene radnje, poput posezanja za nezdravim namirnicama, često onima prepunim šećerima, kako bi se “umirili”.

JEDITE ZDRAVO, NE PRESKAČITE DORUČAK

Čak i ako niste gladni, doručkujte. Ako želite smršati, ne biste smjeli preskakati ovaj obrok. Neka vaš jutarnji zalogaj bude lagan, bez šećera. Pokušajte smanjiti rafinirane ugljikohidrate – jedan od načina da brže skinete neželjene kilograme je smanjenje šećera i škroba ili ugljikohidrata. Njihovo smanjenje može pomoći u suzbijanju apetita, snižavanju razine inzulina i gubitku težine. Umjesto toga, fokusirajte se na unos proteina, masti i povrća. Unos preporučene količine proteina bitan je za očuvanje zdravlja i mišićne mase tokom gubitka težine. A ako ne možete zamisliti jutro bez omiljene šoljice kafe, iz nje izbacite šećer, mlijeko i sve ostale dodatke, ako ih konzumirate.

IZLAŽITE SE SUNČEVIM ZRAKAMA

Ako se borite s viškom kilograma, a želite se bolje i osjećati, odmah nakon buđenja, ako je to moguće, potražite koju zraku sunca. Probajte provesti malo vremena na otvorenom i uživati u suncu. Navodno, izlaganje jutarnjim sunčevim zrakama, olakšava i stvaranje rutine spavanja, što pomaže učinkovitijem funkcioniranju metabolizma. Naravno, što nam je metabolizam brži, lakše ćemo izgubiti suvišne kilograme. Ono što je najvažnije spomenuti – sunce je potpuno prirodno i besplatno, baš kao i disanje: podiže raspoloženje, ali i imunitet zbog inače jako važnog vitamina D.

POKRENITE SE

Ako nemate puno slobodnog vremena koje vam dopušta baviti se ikakvim sportovima, aktivnosti poput pješačenja ili vožnje bicikla na posao savršena je prilika da si tokom dana pružite određenu količinu tjelovježbe, a zauzvrat ćete biti zdraviji, vitkiji, poletniji, i veseliji. Također, hodanje ili vožnja biciklom ubrzava metabolizam koji ostaje aktivan cijeli dan.

Ako ste dovoljno odvažni, uvijek možete besplatno vježbati vani na otvorenome. Jedna od najzdravijih navika je jutarnje trčanje. Preporučuje se trčati ujutro, prije prvog obroka i prije odlaska na posao kako biste “probudili” organizam na najbolji način. Također, određene vježbe, poput dizanja tegova mogu vam pomoći da brže izgubite kilograme.

Dizanje tegova ima posebno dobre prednosti, sagorjet će mnogo kalorija i spriječiti usporavanje metabolizma, što je uobičajena nuspojava koja se javlja kod gubitka težine. Ako vam ovo ne zvuči primamljivo, izvođenje kardio vježbi poput već spomenutog hodanja, trčanja, vožnje bicikla ili plivanja vrlo je korisno za mršavljenje i opće zdravlje.

hayat.ba