Panika među bh. policajcima: Sky aplikacija otkrila da su sarađivali s kriminalcima

Region

Panika među bh. policajcima: Sky aplikacija otkrila da su sarađivali s kriminalcima

Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, kaže da se raspakiranjem aplikacija Sky i ANOM dolazi do podataka da su u kriminalnim radnjama sudjelovali i policajci iz policijskih agencija u BiH.

Dragan Lukač je danas, u parlamentu Srpske, istaknuo da MUP RS intenzivno radi na borbi protiv organiziranog kriminala, što je dosad dovelo do uhićenja desetke kriminalaca na području RS.

“Svakako da koristimo trenutne mogućnosti koje su nam se otvorile raspakiranjem kriptirane aplikacije Sky, koju koristimo uz pomoć EUROPOL-a, te druge aplikacije, ANOM, koja se koristila kraće vrijeme u podzemlju, tj. kriminalnim krugovima. Nažalost, pojavljuje se određeni broj policijskih službenika i ne samo pripadnika MUP-a, već i drugih policijskih agencija u BiH, koji su imali određenu suradnju u kriminalnim krugovima, dajući im podršku, ali i surađujući s njima, čak i izvršujući zajedno s njima određena kaznena djela”, rekao je Lukač, prenose Nezavisne.

Najavio je da će MUP RS nastaviti intenzivno da radi na razbijanju svih ovih kriminalnih grupa, s obzirom na to da koriste u operativnu svrhu aplikacije koje su na raspolaganju.

“To znači da znamo gdje da usmjerimo naše snage i akcije, ali svakako se susrećemo s mnogo problema po tom pitanju, jer se radi o aplikaciji koja je korištena skoro deset godina, gdje su razmijenjeni milijuni informacija, a koristili su kodna imena. Potrebno je prilično mnogo vremena da bi se razbila kodna imena, da bi se uvezala s pravim identitetima kriminalaca, da bismo povezali sve one radnje kojim su se oni bavili, a bavili su se najtežim kaznenim djelima, i ubojstvima, i švercom droge u ogromnim količinama…”, rekao je Lukač.

U odgovoru na poslanička pitanja poslanika Nebojše Vukanovića i Gorana Selaka, Lukač je rekao da će raspakiranje kriptiranih aplikacija koje su koristili kriminalci omogućiti MUP-u RS da doprinese rasvjetljavanju brojnih kaznenih djela.

Lukač je rekao da nijedan načelnik u policiji RS ili drugi visoki dužnosnici MUP-a neće ostati pošteđen ako se dokaže da su putem tih kriptiranih aplikacija surađivali s kriminalcima i činili kaznena djela.

Selak je rekao da mu je poznato da se u Vladi razmišlja o Lukačevoj smjeni jer je pokrenuo istragu o ovim pitanjima. Podsjetio je da je Tužiteljstvo BiH službeno potvrdilo da je formiralo predmet koji se odnosi na određene funkcionere u policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH, a u vezi s nedozvoljenom komunikacijom s kriminalcima i određenim narko-klanovima putem kriptiranih telefona, odnosno putem aplikacije Sky.

Lukač je, podsjetimo, prije nekoliko dana imao i poruku za one koji koriste aplikaciju Sky, a bave se kriminalom.

“Svi oni koji su koristili kriptirane telefone, zaštićene aplikacije, zapravo ne mogu biti zaštićeni. Predlažem im da sami dođu da se predaju i da ispričaju šta su uradili. Prije ili poslije ćemo mi doći do njih. Ne vrijedi im da se prikrivaju”, rekao je Lukač.

Prema odranije poznatim informacijama, mobilnu aplikaciju Sky je u BiH koristilo više od 2.000 ljudi. U pitanju je platforma za komunikaciju putem mobilnih telefona, a može da se instalira samo na određene telefone – iPhone, BlackBerry i Google Pixel modele.

“Aplikaciju Sky Ecc najčešće koriste kriminalci i mafijaši širom svijeta. Osobe iz kriminogenih sfera vjeruju da pomoću nje nesmetano mogu da šalju poruke u vezi sa svojim aktivnostima, bez rizika da će završiti iza rešetaka. Priča se i da se preko nje dopisuju biznismeni kako bi dogovarali poslove”, rekao je ranije IT stručnjak Miloš Jovanović.

Pristup korištenju ove aplikacije plaća se, i to u zavisnosti od toga koliko dugo će se koristiti – u ponudi su tri mjeseca, pola godine ili godinu dana, a cijene licence se kreću od 600 do 2.200 eura.

radiosarajevo.ba