HANKA PALDUM JE SVE DO EMISIJE ‘NAŠI LJUDI’, SKRIVALA JEDNU TAJNU: KONAČNO JE OTKRILA O ČEMU JE RIJEČ!

Showbizz

HANKA PALDUM JE SVE DO EMISIJE ‘NAŠI LJUDI’, SKRIVALA JEDNU TAJNU: KONAČNO JE OTKRILA O ČEMU JE RIJEČ!

U emisiji ‘Naši ljudi’ svake nedjelje u terminu od 18 sati razgovaramo sa zanimljivim, uspješnim i inspirativnim gostima.

Bh. muzička diva Hanka Paldum, kraljica sevdaha, podijelila je svoju radost u prošlonedjeljnoj emisiji. Njen uvijek rado viđeni lik nezaobilazni je dio Hayatove muzičke produkcije i našeg programa.

Baš kako to priliči našoj Hanki, odmah na početku je znakovito ukazala na svoje bosnoljublje.

Naziv emisije ‘Naši ljudi’ veoma je znakovit. Kada se izgovara, čovjeku nekako puna usta. Posebno ukoliko imamo u vidu toliko bh. građana širom svijeta koji dišu za Bosnu. To znam iz iskustva, jer mnogo putujem. Toliko čeznu za svojom domovinom, rijekama, livadama i puteljcima. Zato je i moja pjesma svojevrsni melem na ranu, na čežnju, pa se iz tog razloga često pjeva – kaže nam Hanka.
Govoreći o ljudskim osobinama koje treba da krase svakog čovjeka, Hanka je istakla da u svakom čovjeku vidi samo ono dobro.

Ja uvijek favoriziram ljudskost, bez obzira kojem narodu pripadate, odakle dolazite, koju vjeru ispoljavate. Ja u ljudima vidim samo ono dobro, koje svi imamo unutra. Važno je znati kako prisupiti osobi i isprovocirati da ispliva ljepota. Ljudi su po prirodi plemeniti i trebamo im omogućiti da budu prirodni – navodi Hanka.

Još od malih nogu se isticala po tome što je željela širiti dobro i buditi ono najljepše oko sebe.

Čovjek snuje, Bog određuje. Odgovor na to pitanje zavisi od našeg ponašanja i nošenja u određenim izazovnim situacijama. Tako sam uvijek željela biti neko ko se ističe po najljepšem. Moja porodica je bila skromna, ne siromašna, jer za mene su siromašni samo oni koji nemaju duše. S te strane, mi smo bili puni, bogati. Nas je bilo petero djece. Dobrotom i kvalitetnim stvarima sam nastojala skrenuti pažnju na sebe. Ali nije dobro ni sve dijeliti sa ljudima. Moramo sadržati nešto za sebe, nešto svoje. Naravno, ne mislim da nešto skrivamo. Često se naše riječi izvrću i drugačije shvataju, pa je potrebno nekada mudro razmišljati – smatra Hanka.
Njeni prvi muzički koraci napravljeni su još u ranoj mladosti.

U Sarajevo sam došla sa devet godina. Već u 17. godini se prijavljujem na audiciju na radiju. Nikada isam dopustila da me vrijeme promijeni. Više pripadam onom starom kovu, tradiciji koja me veoma vezuje i zadovoljava. Pjesma ‘Ja te pjesmom zovem’ me sjetno podsjeti na moje prve muzičke početke. Napisao ju je Hilmo Mujić, a aranžman i melodiju Julio Marić. U to vrijeme je moj bivši muž otišao u vojsku. Jedne prilike kada sam pjevala tu pjesmu, dobro se sjećam, pustila sam suzu – emotivno priča Hanka.

Kako kaže, uvijek se prepuštala sudbinskom predodređenju, što se pokazalo itekako ispravnim.

Uvijek sam se prepuštala Božijoj volji, neka bude što treba biti. I zaista je bilo samo ono najljepše, počev od brojnih nagrada, pregrešt koncerata i nastupa. U Turskoj sam čak dobila nagradu za najbolju pjevačicu Balkana. Zatim je tu nagrada Ladies Inn, pa Festival narodne muzike u Bihaću kojem se rado odazovem. Tamo su me nagradili za životno djelo. Nikada me nije držalo mjesto, mnogo sam putovala i privatno – kaže Hanka.

Poseban gost iznenađenja u emisiji bio je turski pjevač Cenk Bosnali, s kojim je Hanka sarađivala na numeri ‘Život je lijep’.

Sa majčine strane imam bosanske korijene. Majka je rođena u Sarajevu, a živjela na Bistriku. Otac je Turčin, a dedo iz Grčke. Roditelji su se upoznali u Izmiru i tu je rođena ljubav. Prvi sam turski pjevač koji je u toj zemlji snimio CD sa sevdalinkama. Upredo pišem tekstove i komponujem muziku na turskom jeziku. Hayat je moja produkcijska kuća za bh. tržište. Ja i Hanka smo se upoznali na festivalu u Izmiru i nakon toga ponovo stupili u kontakt. Poslije druženja u Izmiru, nastavili smo prijateljstvo dolascima mene i supruge u Sarajevo. Tada se rodila ideja da snimimo neobičnu pjesmu – pola na bosanskom, a pola na turskom jeziku. Veoma je dobro prihvaćena u obje zemlje, što je i bio cilj. Uživali smo u snimanju spota – istakao je Bosnali.

hayat.ba