Policijske agencije dobile nove podatke: Sky trese državu, ko se u policijskim strukturama boji hapšenja

Region

Policijske agencije dobile nove podatke: Sky trese državu, ko se u policijskim strukturama boji hapšenja

Stigle su nove kripte koje su kriminalci koristili komunicirajući putem ove aplikacije

Kako su policijske agencije u Bosni i Hercegovini dobile podatke “raspakivanjem” aplikacije Sky uz pomoć stranih službi, vlada pravi haos u kriminalnom podzemlju naše države, ali i regiona.

Panika je u policijskim redovima i obavještajnim krugovima.

Treća akcija
Dešifriranjem ove aplikacije, što su uradile strane policijske agencije, dobiveni su podaci koji su proslijeđeni MUP-ovima, a što je zatreslo državu. No, država bi se trebala zatresti tek u narednom periodu.

Prema informacijama „Avaza“, stigle su nove kripte koje su kriminalci koristili komunicirajući putem aplikacije Sky. Tek se sada očekuju hapšenja krupnih zvjerki.

Nedavno su rukovodioci policijskih agencija u BiH i tužioci održali hitan sastanak s ciljem da se dogovori daljnji plan aktivnosti. Kako pristižu novi podaci, sve je više umiješanih službenika tajne službe BiH u kriminalne aktivnosti u državi.

Novi podaci dobiveni dešifriranjem poruke urodili su odmah plodom. Dokaz za to je akcija „Staza“, u kojoj je jučer uhapšeno 19 osoba, među kojima i nekoliko policijskih službenika. Ova narkobanda okupljena oko Dragana Pejovića švercovala je marihuanu.

Ključna je relacija Pejovića s Dušanom i Milivojem Lovrenovićem, opasnim kriminalcima i ubicama iz Bosanske Gradiške koji su u bijegu. Sve ove osobe, da stvar bude gora, pratila je Obavještajno-sigurnosna služba BiH, zbog čega se i postavlja pitanje za koga su tačno radile. Operativni podaci pokazuju da su usko sarađivale s čelnim ljudima OSA-e i da su pojedinci s njima, putem ove aplikacije redovno komunicirali. Isto važi i za pojedine uposlenike MUP KS, ali i SIPA-e.

U prvoj turi, prije tri mjeseca, podsjećamo, u dvije akcije uhapšeno je 30 osoba. U „Transporteru“ je pao i Bojan Cvijetić, bivši savjetnik tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. On je, prema tvrdnjama Tužilaštva, ključni operativac za šverc kokaina, koji je preko BiH završavao na tržištu EU.

Sklapaju mozaik
Kada je MUP RS, prema nalogu Tužilaštva BiH, kod Cvijetića pronašao tajne podatke OSA-e o svim pripadnicima kriminalnog podzemlja u BiH, kockice su se počele sklapati. Zato je opravdana panika u redovima ove agencije.

Aplikacija Sky je ustvari razotkrila kriminalnu relaciju pojedinih pripadnika OSA-e i narkobandi. Pravo je pitanje kod koga je sve završavao novac od pretprodaje droge. Finansijska istraga Tužilaštva se bliži kraju.

Nađene velike količine novca
Kod Cvijetića je nedavno nađen novac u vrijednosti višoj od 500.000 u različitim valutama (euro, KM i franke) i apoenima.

Novac u kešu MUP RS pronašao je i oduzeo nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo provođenje finansijske istrage protiv svih uhapšenih u akciji „Transporter“. Ovo je samo mali dio novca za koji se vjeruje da su pripadnici ove grupe stekli kriminalnim radnjama.

radiosarajevo.ba