NARUČIŠ BANANE, A UZ NJIH DOĐE I TONA KOKAINA? BIZNISMENI KOJI SU UHVAĆENI ‘BIJELIH RUKU’ TVRDE DA NISU ZNALI ŠTA ĆE IM STIĆI U MAGACIN

Svijet

NARUČIŠ BANANE, A UZ NJIH DOĐE I TONA KOKAINA? BIZNISMENI KOJI SU UHVAĆENI ‘BIJELIH RUKU’ TVRDE DA NISU ZNALI ŠTA ĆE IM STIĆI U MAGACIN

Isporuke velikih količina kokaina sakrivenih među pošiljkama banana dobro je provjeren recept narko-klanova, međutim sve češće policija im ove tovare presreće i klanovi u regionu samo u posljednjih nekoliko nedjelja ostali su bez nekoliko tona “bijelog praha”.

Iako na prvi pogled djeluje banalno i nemoguće da krijumčari narkotika na takav način svjesno rizikuju da budu uhvaćeni samo u posljednjih nekoliko nedjelja ovakve pošiljke kokaina pronađene su i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj. Da situacija bude još bizarnija, pošiljke “banana” stizale su pravo u magacine velikih trgovinskih lanaca u ovim zemljama.

Sredinom prošle godine prvo je u magacinu jednog velikog lanca pronađen paket banana koji je magacionerima bio sumnjiv. Tada je utvrđeno da se u njemu nalazi 18 kilograma kokaina.

Već početkom ove godine u preduzeću “Frigo Bonsai” u Hrvatskoj, takođe, među bananama pronađeno je 70 kilograma ove droge.

Više od jedne tone kokaina sakrivene među banana krajem prošle godine stiglo je sa broda, kamionima pravo u magacin poznatog Crnogorskog biznismena Budo Krstovića. Kako je kasnije utvrđeno u naručivanju ove pošiljke banana učestvovala je njegova kćerka Marina Krstović. Budo je, razumoke se, tvrdio da nema nikakve veze s ovom drogom i da im je podmetnuta. On sada nudi gotovo 2 miliona evra da njega i kćerku puste da se brane sa slobode.

I pored svih ovih velikih zaplijena koje su bile medijski ispraćene, prije samo nekoliko dana u magacinu jednog najbogatijih Crnogoraca, vlasnika trgovinskog lanca “Voli” , Dragana Bokana, otkriven je tovar od pola tone kokaina među žutim južnim voćem.

I Bokan tvrdi da sa ovim tovarom nema veze, da je on samo naručio banane.

U luci Drač za šest mjeseci zaplijenjeno više od tone kokaina

Prema podacima albanske policije, kroz ovu luku je sa period od šest mjeseci tokom prošle godine zaplijenjeno preko 1,5 tone kokaina! Najvećim dijelom, zaplenjena droga je stizala takođe u pošiljkama banana najvećeg uvoznika “Alba Exotic Fruit” iz Tirane, ali je bilo i slučajeva kada je ista dopremana u kontigentima smrznute ribe.

Uvoz banana postao je prerizičan posao jer se nikada ne zna što se krije u paketu ili kontejneru koji dolazi iz Južne Amerike… Ili se dobro zna.

Blic. hayat.ba