Problem nadutosti stomaka i kako ga ukloniti…

Zdravlje

Problem nadutosti stomaka i kako ga ukloniti…

Nadutost je neugoda koju obično opisujemo kao osjećaj prepunjenosti i napuhanosti u želucu. Čini vam se da je stomak kao napeta lopta, a to se ponekad može i vidjeti

Naduti stomak može biti tvrd na dodir te se često događa da imate osjećaj kako vam je odjeća koja vam je bila taman, odjednom premalena. Normalno je imati vjetrove, no sve više ljudi pati od nadimanja, odnosno nadutosti koja nastaje uslijed pojačanog stvaranja i nakupljanja plinova u probavnom sistemu. Mnogi posežu za lijekovima protiv nadutosti, no to je samo privremeno olakšanje jer ne rješava uzrok nego posljedicu.

Naime, nadutost je, prije svega, izazvana nepravilnom prehranom, nedostatkom tjelesne aktivnosti i stresom, kao i prebrzim jedenjem ili govorenjem pri čemu osoba guta veće količine zraka nego inače. U tom slučaju trebalo bi naučiti pravilno disati i temeljno žvakati.

Neke namirnice mogu uzrokovati pojačano stvaranje plinova – grah, grašak, kupus, sirovi luk – no, najveći “krivci” za nadutost su hljeb i tjestenina od bijelog brašna, industrijski prerađena hrana prepuna šećera, masnoća i soli, pržena i jako začinjena jela, gazirana i alkoholna pića, cigarete… Također se probava često poremeti zbog preobilnih, neredovnih i(li) prekasnih obroka. Naime, jedete li prije spavanja, velika je vjerovatnoća da će vas mučiti nadutost.

Problem nadutosti odlično se može riješiti dobrom kombinacijom namirnica. Naime, hrana se svrstava u određene grupe, ovisno o tome kakve sastojke sadrži i kako se probavlja.

Grupa proteini – meso, mlijeko i mliječni proizvodi, riba, jaja, orašasti plodovi.

– Grupa ugljikohidrati – žitarice i proizvodi od žitarica (hljeb, tjestenina, pahuljice, brašno itd.) te škrobno povrće (krompir, jam, kukuruz šećerac).

Grupa salate – povrće bez škroba, korjenasto povrće, sjemenke, začini i začinsko bilje, ulja od orašastih plodova i sjemenki.

Grupa voće – zasebna je kategorija jer se probavlja najbrže od svih namirnica.

Prvu i drugu grupu hrane nije dobro jesti zajedno, jer to ometa probavu, uzrokujući nadimanje i druge tegobe. Treća grupa može se kombinirati s prvom ili drugom grupom. Četvrta grupa, odnosno voće mora se uvijek jesti samo, barem 30 minuta prije ili nakon ostalih grupa. Mahunarke sadrže znatne količine škroba i proteina, pa ih je naizgled teško svrstati u određenu grupu, no škrob je dominantni sastojak većine mahunarki (osim soje i bijeloga graha) pa mahunarke uglavnom možete kombinirati sa žitaricama i salatama, odnosno povrćem. Poželjne su kombinacije i žitarice s povrćem, tjestenina s povrćem, te meso ili riba s povrćem.

Namirnice koje će vizuelno smanjiti stomak

– Bademi su bogati vitaminom E, koji je odličan za mladoliki izgled kože, a bogati su proteinima i omega 3 masnim kiselinama. Izbjegavajte industrijski zasoljene bademe, jer so potiče nadutost, te ograničite unos na maksimalno 20 komada.

Nemasni grčki jogurt s malo bobičastog voća fina je kombinacija za međuobrok, ali i odličan izvor probiotika koji štiti zdravlje probavnog trakta.

– Dijetalni proteini poput bijelog mesa piletine, puretine ili ribe, pripremljeni s malo ulja na roštilju odlični su pokretači metabolizma. Oni pomažu tijelu efikasnije sagorijeti kalorije.

– Kad vas uhvati glad, popijte čašu obične vode. Često jedemo jer smo zapravo žedni. Ona je nezamjenjiv element u ljudskom tijelu, jer potiče izbacivanje toksina iz tijela, ubrzava metabolizam i probavu.

– Čaj od mente, đumbira ili kamilice odličan je “rastjerivač” vjetrova, koji se mogu sakupljati u tijelu i vizuelno povećati opseg stomaka. Izvor: Azra