NAJBOLJA DIJETA NA SVETU 4 GODINE ZA REDOM: Za mesec dana 10 kg manje!

Zanimljivosti

NAJBOLJA DIJETA NA SVETU 4 GODINE ZA REDOM: Za mesec dana 10 kg manje!

Ako želite da Novu godinu počnete kako treba, isprobate Mediteransku dijetu

Četiri godine za redom, Mediteranska dijeta je proglašena za najbolju dijetu na svetu.

Mediteranska dijeta je takođe zauzela prvo mesto kao jedna od najzdravijih načina ishrane, kao dijeta koja se lako prati, dijeta koja je savršena za osobe koje pate od dijabetesa, ali i dijeta koja neguje srce.

Ova dijeta savetuje konzumiranje hrane koja je zdrava za srce, a koja se inače jede na Mediteranu. Ona podrazumeva mnogo biljaka, ali i orašastih plodova, pšenicu, mahunarke, velike količine voća i povrća. Na primer, u Mediteranskoj dijeti margarin ili puter je zamenjen maslinovim uljem; umesto soli stavljaju se biljni začini koji donose savršen ukus jelima; a crveno meso se menja ribom.

Isto tako, ova dijeta savetuje jednu čašu crnog vina uveče.

U jednoj od najvećih i najdužih studija koje se bave uticajem hrane na crevne bakterije, pokazala je da je mediteranska dijeta u roku od godine dana smanjila “loše” a povećala “dobre” bakterije u stomaku starije osobe, objavio je medicinski žurnal Gut.

Evo kako izgleda Mediteranska dijeta:

Evo unos kojih namirnica podrazumeva mediteranska dijeta:

Sveže voće i povrće
Piletina i riba
Semenke i orašasti plodovi
Žitarice od celog zrna
Jaja
Biljni začini
Maslinovo ulje
Namirnice čiji unos biste trebali da ograničite

Šećer
Mlečni proizvodi
Crveno meso
Rafinisane žitarice
Prerađevine od mesa
Rafinisana ulja.
Jedite tri obroka dnevno, a neka treći obrok bude najdalje u 18h. Svaka dijeta savetuje da pijete što više vode tokom dana. Ne dozvolite da ogladnite tokom dana, pa jedite manje obroka dok ne uđete u štos sa dijetom. Uvek birajte zdravo spremljen obrok sa mnogo povrća, zeljastih biljaka, ali i sveže spremljene ribe.

stil