Recepti za vruću čokoladu: Sa sljezovim kolačićima, ginom, likerom od višanja, cimetom…

Uncategorized

Recepti za vruću čokoladu: Sa sljezovim kolačićima, ginom, likerom od višanja, cimetom…

Najfiniji način da se zagrijate nakon dolaska doma sa zime je šalicom vruće čokolade. Za najmanje biste mogli isprobati onu sa sljezovim kolačićima, a za veće vruću čokoladu s ginom

Vruća čokolada je jedno od omiljenih zimskih pića. Postoji mnoštvo recepata po kojima se može napraviti, biti ukusna za djecu, a i ‘zanimljiva’ za odrasle ako se u nju dodaju i alkoholna pića. Izabrali smo par recepata za ovu divnu poslasticu koji će zadovoljiti potrebe i nepce mališana i odraslih.

Vruća čokolada sa sljezovim kolačićima

Sastojci:

3 šalice punomasnog mlijeka
3 jušne žlice kakao praha
2 jušne žlice šećera
1/2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
mliječna ili crna čokolada (po izboru)
prstohvat cimeta
prstohvat soli
mali sljezovi kolačići
Priprema:

Zagrijte mlijeko. Dok se grije u šalici pomiješajte kakao u prahu, šećer, cimet i sol. Čokoladu nasjeckajte na male komadiće.

U smjesu začina dodajte par žlica vrućeg mlijeka i dobro promiješajte kako biste dobili gustu kompaktnu smjesu. Smjesu prelijte natrag u mlijeko koje se i dalje grije na laganoj vatri.

Kad nastane jednolika smjesa dodajte ekstrakt vanilije i komadiće čokolade te polako miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.

Maknite s vatre i ulijte vruću čokoladu u šalice, ostavite malo mjesta na vrhu na koji ćete dodati male sljezove kolačiće.

Francuska vruća čokolada

Sastojci:

2,4 dl punomasnog mlijeka
pola šalice slatkog vrhnja
2 žličice šećera u prahu
pola žličice espresso praha po izboru
220 grama crne čokolade s najmanje 70 posto kakaa, nasjeckane
šlag za posluživanje
Priprema:

U loncu pomiješajte punomasno mlijeko, vrhnje, šećer i espresso pa pripremajte na srednje jakoj vatri dok se oko rubova ne pojave mali mjehurići. Nemojte dopustiti da smjesa zakuha. Uklonite sa štednjaka pa ubacite usitnjenu čokoladu i miješajte dok se posve ne otopi.

Vruća bijela čokolada

Sastojci:

200 grama bijele čokolade
šalica mlijeka
prstohvat đumbira
klinčić, anis i cimet po ukusu
Priprema:

Zagrijte mlijeko dok ne zavrije. Maknite s vatre te dodajte nasjeckanu čokoladu i začine. Miješajte dok se čokolada ne otopi.Na kraju dodajte prstohvat začina.

Vruća čokolada s cimetom

Sastojci:

4 žlice gorkog kakaa
3 žlice šećera u prahu
2 žlice gustina
2 žlice mlijeka u prahu
1/2 žlice cimeta
100 grama usitnjene čokolade
Priprema:

Sve sastojke zajedno izmiješajte i spremite u posudicu. Kad se zaželite vruće čokolade u 2 dcl vrućeg mlijeka ili po želji u 2 dcl slatkog vrhnja (ako volite jako gustu čokoladu) umiješajte jednu do dvije žlice vruće čokolade i kuhajte dok se ne zgusne. Za različite arome možete staviti i koricu naranče, začine ili neki liker.

Veganska vruća čokolada

Sastojci:

250 ml bademova mlijeka
2 žlice agavina sirupa
2 žličice organskog sirovog kakaa u prahu
1/2 čajne žličice cejlonskog cimeta u prahu
Priprema:

U lončiću zagrijte bademovo mlijeko dok ne postane vruće, ali nemojte ga zakuhati. Maknite ga sa štednjaka i dodajte ostale sastojke. Miješajte sastojke dok se fino ne povežu.

Ako preferirate gušću čokoladu, možete po želji dodati malo kukuruznog brašna. U tom slučaju pomiješajte malo kukuruznog brašna s malo toplog bademova mlijeka pa dodajte u vruću čokoladu i miješajte dok se malo ne zagusti.

Poslužite vruću čokoladu u vašim omiljenim šalicama. Napitak još možete malo posuti kakaom u prahu te po želji u šalicu dodajte štapić cimeta.

Vruća čokolada s ginom

Sastojci:

500 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
400 g crne čokolade (visoki postotak kakaa) ili čokolade za kuhanje
4 jušne žlice šećera
2 čajne žličice slatkog kakaa
2 jušne žlice gustina
200 ml gina
Priprema:

U zdjelici pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje, potom izdvojite decilitar i ostavite sa strane. ostatak stavite kuhati na laganu vatru.

U izdvojeni decilitar mlijeka i slatkog vrhnja dodajte gustin u dobro promiješajte dok ne razmutite sve grudice.

U toplo mlijeko i slatko vrhnje prvo dodajte kakao i šećer i polako miješajte dok se šećer ne rastopi, potom dodajte dio s gustinom i nastavite kuhati dok ne zavrije. Smanjite vatru i dodajte na komadiće natrganu čokoladu i nastavite kuhati dok se čokolada ne rastopi.

Znat ćete da je vruća čokolada gotova kad smjesa postane glatka i sjajna. maknite s vatre i ostavite desetak minuta da se ohladi. Dodajte gin i promiješajte. Vrh čaše u kojoj ćete poslužiti vruću čokoladu umočite u malo gina, pa u šećer i na kraju dodajte čokoladu.

Vruća čokolada s likerom

Sastojci:

100 g čokolade za kuhanje
125 ml vode
70 g šećera
500 ml mlijeka
60 ml likera (npr. Bailey’s, liker od višanja ili naranče)
20 g instant kave
100 ml slatkog vrhnja
šlag
Priprema:

U loncu za kuhanje pomiješajte čokoladu, šećer i vodu te uz neprestano miješanje kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne sjedini. Kad se pojave prvi mjehurići smjesu maknite s vatre i dodajte joj mlijeko, slatko vrhnje, liker i instant kavu.

Vratite na laganu vatru i kuhajte još par minuta dok smjesa ne postane gusta i glatka. Maknite ju s vatre, prelijte u veće šalice za instant kavu ili kakao. i uživajte.24sata