GOJITE SE BEZ RAZLOGA, STALNO STE UMORNI I NERVOZNI: Ovo je jasan znak da vašem organizmu nedostaje OVAJ mineral!

Zanimljivosti

GOJITE SE BEZ RAZLOGA, STALNO STE UMORNI I NERVOZNI: Ovo je jasan znak da vašem organizmu nedostaje OVAJ mineral!
Ovaj mineral igra ključnu ulogu u očuvanju dobrog zdravlja

Kako starimo, vrlo je važno da telu obezbedimo dovoljnu količinu vitamina, minerala i hranjivih materija. Ukoliko se javi deficit nečega od navedenog, organizam pati i propada.

Uloga selena u očuvanju zdravlja je velika, a ukoliko se ne unosi redovno javljaju se zdravstveni problemi.

Selen je veoma snažan antioksidans koji štiti od slobodnih radikala – nestabilnih molekula koje mogu da oštete ćelije i tako podstaknu nastanak bolesti. Istraživanja su pokazala da selen pomaže u prevenciji raka, srčanih bolesti, reumatoidnog artritisa, astme i drugih hroničnih bolesti.

Pozitivno utiče na mentalno stanje i raspoloženje – istraživanja pokazuju da su osobe s niskim nivoom selena u krvi sklonije depresiji.

Selen je je ključni igrač kada je u pitanju starenje, jer najviše utiče na štitnu žlezdu. Štitna žlezda sadrži više ovog minerala od svih drugih organa u telu. On pomaže proizvodnju hormona štitne žlezde i štiti organ od štetnog oksidativnog stresa. Pokazalo se da selen koristi onima koji pate od ttiroidnih stanja.

Njegovi antioksidativni kvaliteti pomažu u zaštiti zdravih ćelija od oštećenja i sprečavaju bolesti poput bolesti srca, Alchajmera

Teško je zapravo ustanoviti kada je nastupio nedostatak selena, ali ovo su neki od najčešćih simptoma:

Ne funkcionišete kao obično
Stalno ste umorni
Nervozni ste i napeti
Imate problem sa štitnom žlezdom
Naglo se gojite
Osećate slabost mišića
Imate sindrom “moždane magle” (rasejani ste, dekoncentrisani, zaboravni)
Opada vam kosa
Imuni sistem vam je oslabljen
Kako uneti dovoljno selena?

Među najboljim prirodnim izvorima su smeđi šampinjoni, šitake pečurke, plava riba (sardela, tuna, losos, skuša, haringa) i plodovi mora (školjke, jastog, morski račići) i žitarice celog zrna (ovas, ječam, smeđi pirinač).

Značajne količine selena sadrže i beli i crni luk, teleća jetra, jagnjetina, ćuretina, piletina, punomasno mleko, semenke suncokreta, brokoli, boranija, kupus i kokos.

(Stil.kurir.rs)