KAKO PREPOZNATI MASNU JETRU: Može da vodi u hepatitis ili cirozu – OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ SIMPTOM

Zdravlje

KAKO PREPOZNATI MASNU JETRU: Može da vodi u hepatitis ili cirozu – OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ SIMPTOM

Masna jetra je sve češće hronično stanje koje je izazvano sakupljanjem naslaga masnoća koje, u prvo vrijeme, ne izaziva tegobe, piše Lepa i Srećna.

Međutim, ono može da se razvije u hepatitis ili cirozu jetre i zato je važno da se otkrije na vrijeme, a ishrana prilagodi kako bi se izbjegle dalje komplikacije i sačuvalo zdravlje. Obično počinje bez simptoma, ali mogu se pojaviti neki od sljedećih znakova:

bol u stomaku i to u gornjem, desnom dijelu
osjećaj sitosti i kad niste jeli
mučnina, gubitak apetita i mršavljenje
žućkasa boja tena i beonjača
oticanje u predjelu stomaka ili nogu
ekstreman umor pa i konfuzija

Masna jetra može biti uzrokovana konzumiranjem prevelikih količina alkohola (alkoholna masna jetra) ili slatkiša, slatkih napitaka kao i masne hrane. Rizik od nealkoholne masne jetre naročito je povećan kod žena u menopauzi. Takođe, pod povišenim rizikom su sve gojazne osobe, naročito sa masnim naslagama u predelu stomaka, pacijenti koji pate od povišenog holesterola, triglicerida kao i visokog pritiska.

Dijagnoza se postavlja na osnovu povišenih nivoa enzima jetre, kao i ultrazvučnim pregledom.

Kod mnogih ljudi, masna jetra ne mora da znači da će njen rad biti ugrožen. Međutim, skoro do trećine ugroženih, ovo stanje se pogoršava, tako da jetra bude upaljena i otečena – dolazi do hepatitisa.

Na mjestima gdje je oštećena, jetra formira ožiljno tkivo – nastaju fibroze. Kad se ona prošire i zamijene zdravo tkivo, nastaje ciroza jetre novi.ba