Šta se dešava u Austriji: Nakon ostavke Schallenberga, ko će biti novi kancelar

Region

Šta se dešava u Austriji: Nakon ostavke Schallenberga, ko će biti novi kancela

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz – koji je s te pozicije morao otići prije dva mjeseca pod teretom teških optužbi za korupciju i trgovanje utjecajem – 2. decembra objavio je da se potpuno povlači iz političkog života, nakon toga, svoju ostavku podnio je i čovjek koji ga je zamijenio na mjestu šefa austrijske vlade, Alexander Schallenberg.

Schallenberga se smatra Kurzovim lojalistom koji je spremno uskočio u kancelarsku fotelju, ali je istovremeno bio naglasio da se neće kandidirati za šefa konzervativne stranke Österreichische Volkspartei (ÖVP) – što je mjesto koje je do 2. decembra držao Kurz – kao i da je spreman sići s kancelarske pozicije kada se pronađe pogodniji kandidat.

Prema navodima brojnih austrijskih medija, veći dio ministara u vladi vjerovao je da je Schallenberg bio samo marioneta koja je trebala držati poziciju dok se Kurz ne bude mogao vratiti na kancelarsko mjesto ako i kada uspije povratiti narušeni ugled. Taj scenarij, međutim, vremenom je postajao sve manje izgledan, piše Jutarnji.hr.

U saopćenju koje je izdao, Schallenberg je objasnio da će nastaviti obnašati funkciju sve dok ÖVP (koja drži vladajuću većinu u koaliciji sa Zelenima) ne odluči o tome ko će biti novi lider. Ta bi odluka trebala pasti već na skupu stranačkog vodstva.

“Nije mi namjera, niti mi je ikada bio cilj preuzeti funkciju stranačkog vođe u ÖVP-u”, poručio je Schallenberg putem Twittera. “Čvrsto vjerujem da obje pozicije – šefa vlade te vođe austrijske stranke s najvećim brojem glasova birača – uskoro moraju biti objedinjene u jednoj osobi. Stoga stavljam na raspolaganje svoju poziciju kancelara čim stranka odluči o ispravnom putu kojim treba ići”, napisao je ovaj karijerni diplomat u objavi za javnost.

U vrijeme kada je Schallenberg preuzimao poziciju od Kurza, bilo je jasno da mu je lojalan i da dijeli njegove tvrdolinijaške stavove po pitanju imigracije. Austrijska je opozicija odmah tada u listopadu upozoravala da će novi kancelar samo nastaviti provoditi politiku svog prethodnika i stranačkog šefa.

“Sve opozicijske stranke slažu se da nema promjene Kurzova sistema. On još uvijek ima sve konce u svojim rukama i odabrani kancelar Schallenberg neodvojivi je dio toga Kurzova sustava vladanja”, kazao je tada za ÖRF-ov radio Kai Jan Krainer iz Socijal-demokratske stranke.

Österreichische Volkspartei (Austrijska narodna stranka) najveća je stranka u zemlji i drži se vrlo udesno. Nakon što je postao predsjednik stranke 2017. godine, Kurz je izgradio stranačku infrastrukturu oko svog lika, stoga nije ni bilo očitog jakog nasljednika kada je morao otići s kancelarske pozicije.

Prema navodima nekoliko vodećih austrijskih medija, najvjerojatniji kandidat za poziciju i stranačkog šefa i novog kancelara – čime bi se obistinio scenarij koji je u svom priopćenju naveo Schallenberg – ministar je unutarnjih poslova Karl Nehammer. Nehammer je poznat kao stranački tvrdolilnijaš i provoditelj Kurzove konzervativne politike po pitanju imigracije.

Većina anketa pokazivala je da je ÖVP imao vodstvo od najmanje 10 postotnih poena u odnosu na najbližeg rivala, opozicijske socijal-demokrate, prije nego što je otvorena istraga protiv Kurza u oktobru. Sada su stranke otprilike na istoj razini podrške. Prijevremeni izbori, međutim, nisu izvjesni jer ankete pokazuju da bi i ÖVP i Zeleni izgubili mjesta u Parlamentu, čiji bi trenutni sastav trebao potrajati do jeseni 2023. godine.radiosarajevo.ba