Prvi simptomi kamena u žuči, može biti kobno: Ne ignorišite

Zdravlje

Prvi simptomi kamena u žuči, može biti kobno: Ne ignorišite

Velik dio populacije pati od žučnih kamenaca, što možemo “zahvaliti” nezdravom načinu života i lošoj prehrani.

Što su žučni kamenci?

Žučni kamenci su kristali u žučnom mjehuru ili žučnim vodovima koji nastaju iz žuči, ukoliko ona sadrži više kolesterola, no što ga može razgraditi. Kolesterol postaje netopiv i taloži se, stvarajući žučne kamence. Drugi uzrok nastanka žučnih kamenaca je nepotpuno pražnjenje mjehura.

Žučni kamenci su češći kod žena, a faktori koji utječu na njihov nastanak su pretilost, genetika, loša prehrana i starija životna dob, piše “RTL“.

Simptomi žučnog kamenca:

Potrebno je oko osam godina kako bi se razvili simptomi žučnog kamenca. Najčešći simptom žučnog kamenca je nepodnošljiva bol koju karakterizira nagla pojava, isprekidanost i oštrina, a takva vrsta boli naziva se bilijarna kolika.

Pojavljuje se u predjelu srednjeg ili gornjeg desnog dijela trbuha, može se širiti prema desnom pazuhu i traje nekoliko sati. Može biti popraćena povišenom tjelesnom temperaturom, groznicom i povraćanjem. Simptomi žučnog kamenca ostaju nevidljivi sve dok on stoji u žučnom mjehuru, no kad se krene kretati i začepe žučni vod, dolazi do bolova.

Liječenje:

Osobe koje imaju kamence u žučnom mjehuru koji im ne uzrokuju bolove, ne trebaju liječenje. No ukoliko bolovi postoje treba pripaziti na prehranu i izbjegavati masnu hranu. Ako ta vrsta dijete ne pomogne, liječnik će predložiti kirurško uklanjanje žučnog mjehura ili otapanje i mrvljenje žučnih kamenaca.

Ukoliko žučni kamenac završi u žučnim vodovima, može izazvati komplikacije te je potrebno njegov uklanjanje. To se čini kirurški zahvatom ili endoskopskom retrogradnom kolangiopankreatografijom (ERCP) koja je učinkovita u 90 posto slučajeva.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (haber.ba)