LJUSKU OD JAJETA SKUHAJTE PA OD NJE NAPRAVITE PRAH: Svake sedmice pojedite jednu kašiku, preporodit će se (RECEPT)

Zanimljivosti

LJUSKU OD JAJETA SKUHAJTE PA OD NJE NAPRAVITE PRAH: Svake sedmice pojedite jednu kašiku, preporodit će se (RECEPT)

Samo jedna polovina ljuske od jajeta zadovoljava dnevne potrebe organizma za kalcijumom. Većina nas redovno doručkuje jaja, a zatim samo baci ljuske, ne znajućii da su i ljuske upotrebljive. One su bogat izvor kalcijuma, čak 98% ljuske sastoji se od kalcijuma.

Ljuska od jajeta je po hemijskom sastavu slična kostima i zubima, tako da nije iznenađujuće što su ljuske od jaja odlične za kosti i zube. Da, ljuske od jaja su jestive, e evo načina da ih konzumirate. Ono sto nije preporučljivo je da jedete ljuske čim razbijete jaje.

Priprema treba da uzgleda ovako:

Prvo što bi trebalo da uradite, jeste da ih očistite. Ubacite ljuske u jaja u ključalu vodu i kuvajte ih oko pet minuta, kako biste uništili sve bakterije. Važno: ne uklanjajte membranu sa ljuski, jer je ona veoma hranljiva.

Ostavite ljuske da se osuše. Zagrijete rernu na 180°C i pecite ljuske oko 10 minuta, kako biste uništili i preostale bakterije. Ovaj korak možete i preskočiti ako ste sigurni da ste kuvanjem uništili sve bakterije. Pečenje će ljuske učiniti hrskavijim, što znači da će se lakše mrviti.

Ubacite ljuske u mlin za kafu i meljite ih dok ne dobijete fini prah. Ovaj prah možete čuvati u frižideru i koristiti ga za kosti kada želite. Mozete ih i samljeti u blenderu.

Ovaj prah možete ubacivati u smutije. Najbolje je koristiti po jednu kašiku nedeljno kao prirodni lijek za kosti, to bi trebalo da vam bude dovoljno.

Možete ubaciti ovaj prah u bilo koje jelo ili sok, ukus nećete ni osjetiti a unijet ćete dovoljnu količinu kalcijuma.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)