3 SKRIVENA SIMPTOMA VISOKOG ŠEĆERA KOJA MNOGI I NE PRIMIJETE: Djeluju bezazleno, a zapravo su znak za OPASNOST

Zdravlje

3 SKRIVENA SIMPTOMA VISOKOG ŠEĆERA KOJA MNOGI I NE PRIMIJETE: Djeluju bezazleno, a zapravo su znak za OPASNOST

Dijabetes je čest bolest koja pogađa oko 300 miliona ljudi širom svijeta. Ono što predstavlja ogroman problem kod ove bolesti jeste što mnogi i ne sumnjaju da su u opasnosti i to sve zbog “skrivenih” simptoma.

Simptomi povišenog šećera dugo ostaju neprimijećeni, što povećava rizik od razvoja srčanih problema ili oštećenja nerava. Kako je objašnjeno u “Vein Clinic UNC Health Care”, najčešći skriveni simptomi visokog šećera u krvi su neobični trnci u različitim dijelovima tijela. Do ovog stanja dolazi tako što hiperglikemija oštećuje nervne završetke.

Još jedan znak bolesti je svrab kože i dugo vrijeme zarastanja modrica.

“Dijabetes ima mnogo ranih simptoma, a neki su prilično nejasni. Ako ih primijetite, probajte da što više jedete hranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, dosta proteina i lisnatog povrća. Izbegavajte slatka pića i pijte najmanje dva litra vode dnevno. Moguće je da će za nekoliko dana svi ovi znaci će nestati”, savetuju lekari iz “Vein Clinic UNC Health Care”.

Stručnjaci su objasnili i da ponekad gorenavedeni simptomi nisu povezani sa dijabetesom, već mogu da budu posljedica prekomjernog unosa ugljenih hidrata sa kojima tijelo ne može da se nosi. Na primjer, peckanje može biti izazvano lošom cirkulacijom krvi, a svrab uzrokovan alergijama ili ekcemom.

Međutim, ako se bar dva od ovih nekoliko simptoma pojave istovremeno, preporuka je da se obratite ljekaru. Ako se ne liječi, dijabetes povećava rizik od srčanih oboljenja ili moždanog udara, kao i problema sa bubrezima. (novi.ba)