OGLAS Sarajevske ljepotice pod snijegom, put od Bjelašnice do Jahorine “ples na cesti

Region

Pravi zimski prizori stigli su nam već u ranim popodnevnim satima, sarajevske olimpijske ljepotice pod snježnim pokrivačem.

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić istakao je u kolumni za N1 da se snijeg očekuje danas, a u utorak ujutro prognoziraju se temperature na planinama i do -10 °C, u nizinama do -6 °C.

Provjerili smo kakva je situacija danas na sarajevskim olimpijskim planinama, Bjelašnici i Jahorini, gdje su nas zatekli pravi zimski prizori.

No, put od Bjelašnice do Jahorine nije jednostavan. To je “kao ples na cesti”, napisala je reporterka N1.

No, ipak vrijedi vidjeti Bjelašnicu, potpuno prekrivenu prvim ovoseznoskim bijelim pokrivačem

Podsjećamo, Sladić je nadajvio da će od sredine dana kiša u većem dijelu zapadne i centralne Bosne, a na sjeverozapadu Bosne usljed pada temperature zraka i spuštanja snježne granice i u nižim predjelima postepeno prelaziti u susnježicu i vlažan snijeg.

Prema kraju dana i navečer progresija hladnog zraka prema jugoistoku uslovit će dalje obaranje snježne granice pri čemu će se snježna granica spustiti i do 300 metara, pa će kiša u centralnim predjelima Bosne postepeno prelaziti u susnježicu i snijeg, dok će istovremeno na prostoru Krajine slabjeti i postepeno prestajati.

Na planinskim prijevojima izgledne su i pojave snježnih vijavica. Atipičan će biti i odnos temperatura zraka, budući da će jutro biti toplije od dana.n1