PRIPAZITE NA SIMPTOME: Ovo su simptomi da je došlo do oštećenja jetre

Zdravlje

Prema pisanju Globalnog instituta za bolesti jetre, postoji oko 100 vrsti bolesti jetre. I dok će mnogi to stanje povezivati s konzumacijom alkohola, većina osoba koja pati od oštećenja jetre nije nikad pila alkohol.

Najbrže rastuća bolest probavnog sustava je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) koja nastaje kao posljedica “modernog načina života”. Podaci iz statistika pokazuju kako ova kronična bolest jetre u zapadnom svijetu pogađa 34% opće populacije (25 % odrasle populacije, a čak 10% djece), a 55% osoba s dijabetesom tipa 2 te 75% pretilih ljudi.

Smatra se da će za otprilike desetak godina zbog rastućeg broja ljudi s metaboličkim sindromom NAFLD biti vodeća indikacija za transplantaciju jetre zbog ciroze jetre i primarnog karcinoma jetre (hepatocelularnog karcinoma) koji nastaju kao posljedica NAFLD-a.

Jetra je jedan od ključnih organa u probavi, a iz našeg organizma neprestano eliminira toksine. Također, ona filtrira krv iz crijeva te obrađuje i sprema hranjive tvari koji se pretvaraju u energiju.

Detoksikacijski proces kojeg jetra izvodi ima dva koraka – prvi je da proizvodi određene enzime koji toksine čine manje lošim za naš organizam, dok drugi korak spaja te toksine s molekulama zbog čega ih je lako izbaciti iz organizma.

Drugim riječima, jetra je vrlo zaposleni organ i ključan za probavu, a koji zbog povećanog unosa toksina u organizam, prehranom ili iz okruženja, može usporeno raditi.

Šećerna bolest ili dijabetes

Ovo je stanje koje se često povezuje s bolestima jetre, ističe stručnjak, dr. Stephen A. Harrison. Radi se o stanju kada tijelo nije u mogućnosti kontrolirati šećer u krvi što znači da će ga biti previše u njoj.

Pretilost

Pretilost je još jedno stanje karakteristično za osobe koje imaju oštećenu jetru. Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 42 posto Amerikanaca se smatra pretilima, što znači da se radi o indexu tjelesne mase iznad 30.

Hipertenzija

Hipertenzija je povišeni krvni tlak koji se definira kao vrijednost sistoličkog „gornjeg“ tlaka trajno višeg od 140, ili dijastoličkog „donjeg“ krvnog tlaka trajno višeg od 90. Hipertenzija se naziva „tihim ubojicom“ jer često nema očite simptome. Osim što oštećuje krvne žile, povišeni krvni tlak također može oštetiti mozak, oči i bubrege. Prema riječima dr. Harrisona, jedno je od tri glavna stanja koja se povezuju s bolestima jetre.

Crna akantoza ili Acanthosis Nigricans

Bolesti jetre će se često klinički manifestirati kroz razne kožne probleme, a jedan od njih je i crna akantoza. Naziv je to za tamnosmeđe, tamnosive ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora kože ili mekom tkivu. Najčešće se pojavljuje na pazuhu, preponama ili vratu, a potamnjela se koža može i zadebljati.

Paučinaste vene

Paučinaste su vene male krvne žile na površini kože, koje se prepoznaju po ljubičastim, plavim ili crvenim crtama. Slične su proširenim venama, ali su manjeg promjera i ne mogu se napipati. Paučinaste vene češće nastaju u žena nego u muškaraca, a mogu ih izazvati razni čimbenici uključujući anamneza, problemi s cirkulacijom, starost, trudnoća, izloženost suncu i pretilost, ali može biti i kožni problem koji je povezan s oštećenjem jetre.

Žutica

Žutica, poznata i kao žutilo bjeloočnice ili kože. Nastaje kada jetra više nije u mogućnosti proizvoditi bilirubin, prirodnu kemikaliju koju proizvode crvena krvna zrnca, pa se ona nakuplja u očima i na koži. Ovo je simptom ozbiljnije bolesti jetre, a može doći i do zatajenja.

Nadimanje trbuha

Ovo može biti još jedan znak napredne bolesti jetre, a radi se o povećanom nadimanju oko područja trbuha ili donjih ekstremiteta, ističe dr. Harrison.

Mentalne poteškoće
Bolesti jetre se mogu manifestirati i na mentalno zdravlje, pa se može dogoditi i da primijetite kako zaboravljate ili više niste „skroz svoji“.

Što napraviti ako primijetite ovakve promjene?

„Ako primjećujete bilo koje od ovih simptoma, svakako odmah potražite liječničku pomoć, a sve pretrage koje ćete napravit će i pokazati radi li se o bolesti jetre“, savjetuje Harrison.novi.ba