Psorijaza: Zimi se pogoršava, ali nije kriva samo hladnoća…

Zdravlje

Psorijaza: Zimi se pogoršava, ali nije kriva samo hladnoća…

Zima je najgore doba godine za oboljele od psorijaze. Stres s posla, ali i ekscesi blagdana, aktiviraju upalne procese u tijelu, pogoršavaju simptome i psorijazu čine agresivnijom. Stoga, u ovo doba godine vidimo sve više pacijenata koji traže pomoć kako bi zadržali bolest, koja često ima tendenciju pogoršanja.

Pogoršanju bolesti može pridonijeti i suh zrak u zatvorenom prostoru i nedovoljno izlaganje sunčevoj svjetlosti, što je blagotvorno za oboljele od psorijaze. Treba učiniti sve što je moguće za jačanje imunološkog sustava, uključujući redovitu tjelovježbu koja je dobra za opće zdravlje.

Također je važno dobro jesti i učiniti sve da smanjite stres kako se ne biste udebljali. Danas imamo inovativne tretmane koji su sve učinkovitiji, sigurniji i dugotrajniji. Postoji mnogo različitih tretmana, od lokalnih za blagi ps. na biološke lijekove za tešku psorijazu, koji mogu spriječiti bolest.

Sada smo dosegli toliko naprednu fazu u terapijskom armamentariju da su dostupne biološke terapije koje mogu održavati rezultate čišćenja kože tijekom vremena, uz vrlo visok sigurnosni profil.

Podaci iz Eclipse studije pokazuju da je 84.5% bolesnika liječenih guselkumabom postiglo značajno poboljšanje nakon 48 tjedana liječenja, u usporedbi sa 70% onih liječenih sekukinumabom.

Poanta je sada adekvatno liječiti sve pacijente koji mogu imati koristi od ovih terapija: još uvijek previše pacijenata, čak i teške psorijaze, ne dolazi ni do specijaliste, prenosi emergency-live.com/hr- haber.ba