Prognoza Nedima Sladića: Opet nam prijete bujične poplave,u Bosnu stiže i snijeg

Region

Intenzivne padavine narednih dana u Hercegovini, do nedjelje ukupna količina padavina lokalno i preko 150 mm! U Bosni znatno mirnije, a prolazan snijeg u nižim predjelima u ponedjeljak, navodi meteorolog Nove BH u svojoj prognozi za N1.

Približili smo se kraju klimatološke jeseni. Do početka klimatološke zime ostalo je još 5 dana. U odnosu na prošle jeseni, ova jesen je donijela više kiše, pri čemu se naročito isticao novembar. Na samom početku 11. mjeseca svjedočili smo problemima usljed obilnih padavina koje su prouzročile poplave, a na njegovom kraju slijedi nam još jedna izražena promjena vremena koja će se ponovo očitovati kroz intenzivne padavine, naročito na jugu Hercegovine, a sve već počinje narednih sati, tačnije, u noći na petak. Utjecaj će se nastaviti sve do kraja sedmice, s kojom će se lokalno nakupiti i preko 150 mm kiše. S druge strane, za razliku od proteklog puta Bosna nije na udaru intenzivnih padavina pa se veći problemi na spomenutom području ne očekuju. Na sinoptičkoj karti primjećuje se da je nad zapadom Sredozemlja prisutna visinska dolina koja donosi preko Italije na Balkan vlažan i nestabilan zrak u sve izraženijoj jugozapadnoj struji, dok je u prizemlju prisutna prva od četiri ciklone koje će utjecati na vremensku sliku u našim krajevima (Figura 1).

Figura 1: Sinoptička situacija nad Europom – geopotencijal na AT500 hPa i temperaturno polje na AT850 hPa za petak, 26. novembar 2021. Produbljenje doline sa sjeverozapada (zelene nijanse) prema zapadnom Sredozemlju. Visinska dolina iz smjera južne Francuske talasa prema Italiji i Balkanu, odakle s prednje strane u jugozapadnoj struji (linije-izobare orijentisane prema Balkanu) pritječe topao, ali i vlažan te nestabilan zrak.

Zračni pritisak u padu
Zračni pritisak narednih sati je u padu zahvaljujući prvoj cikloni koja će se smjerom od Tunisa preko južne Italije noćas premjestiti prema južnom Jadranu, uz pojačavanje jugozapadnog visinskog strujanja i dotoka vlažnog i nestabilnog zraka, a tokom prvog dijela petka će se premjestiti preko naše zemlje zajedno sa pripadajućom frontom okluzije, koja obično u ovakvim okolnostima donosi intenzivnije padavine, najprije zbog istiskivanja toplijeg zraka u atmosferu i njegovog daljnjeg hlađenja, širenja i kondenzovanja. Rijetka kiša koja se bilježila uglavnom lokalno danas na jugu i u višim područjima sjeverozapadne Hercegovine zbog proboja vlage na srednjim nivoima atmosfere će u narednim satima biti češća, a naoblaka koja je danas bila najmanje prisutna na sjeveroistoku Bosne usljed povišenijeg atmosferskog pritiska će se postepeno povećavati narednih sati.

Padavine na području Hercegovine
U noći sa četvrtka na petak kiša će se s jugozapada širiti prema sjeveroistoku zemlje, pri čemu se intenzivnije padavine prognoziraju na području Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne, a općenito gledano najviše padavina očekuje se sa navjetrinske strane Dinarida – tj. od južnih padina Bjelašnice sve prema jugu Hercegovine. Uz intenzivne padavine, u područjima bliže Jadranu (Trebinje, Neum) ne smije se isključiti niti pojava grmljavine, a na uobičajenim lokacijama sjeverozapadne i jugozapadne Hercegovine, tj. podno masiva Čabulje, Čvrsnice i Veleža usljed vertikalnog izdizanja zraka te hlađenja, širenja i kondenzovanja se očekuju i obilniji izljevi kiše, pri čemu u kratkom vremenskom intervalu može pasti nerijetko i preko 50 mm. Upravo pljuskovite padavine u kratkom vremenskom intervalu na već postojeće zalihe vlage u tlu može izazvati nove probleme te stvoriti bujične poplave i klizišta. Padavine će prema sjeveru biti znatno slabijeg intenziteta, a nastavit će se u cijeloj zemlji i tokom jutra te prijepodneva. Kako će preko naših krajeva se premjestiti poremećaj dalje na sjeveroistok, od sredine dana prema poslijepodnevu će padavine postepeno u Bosni slabjeti, potom i prestati, jer će jugozapadno visinsko strujanje imati efekat feniranja, odnosno drugim riječima, isušit će se prolazno slojevi zraka od vlage s kojim će se oblačnost od centralnog planinskog pojasa dalje prema sjeveru i sjeveroistoku Bosne djelomično smanjiti, što će u drugom dijelu dana uzrokovati barem djelomice sunčano vrijeme uz promjenjivu oblačnost, dok će se vlaga i dalje nakupljati južnije od Sarajeva prema Hercegovini gdje će i tokom dana se nastaviti kiša, no slabijeg intenziteta. Međutim, smanjenje naoblake je kratka vijeka, jer mlada razvijena ciklona u Đenovskom zaljevu će se premještati prema našim područjima, uz nastavak južnog i jugozapadnog visinskog strujanja, što će već navečer Hercegovini donijeti novu rundu intenzivnijih padavina, a slabijih padavina u noći na subotu će biti prolazno i mjestimično na području centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne. Vjetar slab do umjeren, na planinama umjeren do jak, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 4 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 8 do 14 °C.

Subota će donijeti i jačanje vjetra u prizemlju, kako će se uspostaviti razlika u pritiscima između sniženijeg sa sjeverozapada i povišenijeg s jugoistoka, a kao posljedica produbljivanja visinske doline nad sjeverozapadom Europe, pa će strujanje zraka biti izraženo kroz gotovo čitav atmosferski stub. (Figura 2 i 3)

Figura 2: Sinoptička situacija nad Europom – geopotencijal na AT500 hPa i temperaturno polje na AT850 hPa za subotu, 27. novembar 2021. Novo produbljenje doline sa sjeverozapada (zelene nijanse) prema zapadnom Sredozemlju. S prednje strane u jugozapadnoj struji (linije-izobare orijentisane prema Balkanu) pritječe topao, ali i vlažan te nestabilan zrak. Feniranje otkrivaju i tamnožute nijanse od sjeverne padine Dinarida prema sjeveru Bosne, zbog čega će subota u ovim područjima biti barem djelomično vedra.

Figura 3: Geopotencijal na AT500 hPa i vjetar na AT850 hPa za subotu, 27. novembar 2021. Feniranje otkrivaju žute nijanse i strelice nad sjevernom padinom Dinarida prema sjeveru Bosne koje rastjeruju oblake, zbog čega će subota u ovim područjima biti barem djelomično vedra.

Zbog toga će subota donijeti nastavak padavina Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne, a rijetko slabih i prolaznih padavina može biti i na području centralne Bosne, naročito u područjima bliže navjetrinskoj strani Dinarida koju bude nanosio vjetar. U ostatku zemlje barem djelomice sunčano uz promjenjivu oblačnost, a bit će i ugodno toplo te razmjerno vjetrovito uz umjeren, na udare mjestimično i jak južni i jugozapadni vjetar, kojeg će biti izuzet sjeverni i sjeveroistočni dio zemlje gdje će on biti slab do umjeren. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, a dnevna od 8 do 13, na sjeveroisotku Bosne i do 15 °C.

Pristiže zahlađenje
U nedjelju će se situacija promijeniti i zapravo u samom fotofinišu klimatološke zime pristići će nam i zahlađenje, kako će nam sa sjeverozapada početi pritjecati i sve hladniji zrak. (Figura 4).

Figura 4: Sinoptička situacija nad Europom – geopotencijal na AT500 hPa i temperaturno polje na AT850 hPa za nedjelju, 28. novembar 2021. Pad temperature zraka vidljiv kroz nijanse zelene boje, koje zahvataju i naša područja.

Pad temepratura i prvi snijeg
Nedjelja će donijeti i pad temperature zraka, a treća ciklona po redu će preći preko naše zemlje na sjeveroistok uz novo naoblačenje i kišu širom zemlje, pri čemu ponovo intenzivnijih padavina će biti na prostoru Hercegovine i jugozapadne Bosne. Od poslijepodnevnih sati prema večeri, s prodorom hladnije zračne mase, na planinama sjeverozapadne Bosne očekuje se prelazak kiše u susnježicu i snijeg, a navečer usljed daljnjeg prodora prema jugoistoku snijeg će padati i na planinama, pa pripremite se na određene poteškoće, naročito na planinskim prijevojima sjeverozapadne i centralne Bosne.

Prvi snijeg u nižim predjelima centralne Bosne očekuje se u ponedjeljak, 29. novembra, kada će se preko Jadrana premjestiti i četvrta ciklona, nakon čega se očekuje postepeno jačanje grebena sa Atlantika i smirivanje vremenskih prilika, a u prizmelju će jačati zračni pritisak. Na planinama će veći dio dana padati snijeg, a u nižim predjelima susnježica, a u Krajini izgledno i u nižim predjelima snijeg. U početku u nižim predjelima centralne Bosne kiša, koja će od poslijepodneva prema večeri, usljed daljnjeg pada temperature zraka. (Figura 5)

Figura 5: Temperaturno polje na AT850 hPa za ponedjeljak, 29. novembar 2021. Hladna zračna masa probija se sve do juga Europe.

Snijeg u ponedjeljak, 29. novembra
A prvi snijeg u nižim predjelima centralne Bosne očekuje se u ponedjeljak, 29. novembra, kada će se preko Jadrana premjestiti i četvrta ciklona, nakon čega se očekuje jačanje zračnog pritiska. Na planinama će padati tokom ponedjeljka snijeg, a s daljnjim prodorom hladnijeg zraka u nižim predjelima sjeverne Bosne izgledna je i susnježica, a od poslijepodneva prema kraju dana u centralnim predjelima kiša usljed pada temperature će postepeno prelaziti u susnježicu i snijeg. Uzimajući u obzir da je prethodno tlo još uvijek toplo usljed nedostatka mraza, govorimo o formiranju manjeg snježnog pokrivača, uglavnom dekorativne prirode, pa on dugo neće opstati na tlu. S odmicanjem ciklone na jugoistok i jačanjem zračnog pritiska, na sjeverozapadu i zapadu padavine postepeno prestaju.

Dakle, sumirano, pred nama je dinamičan vremenski period, a narednih 48 sati obratit ćemo pažnju na intenzivne padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Podsjetimo, očekivane količine padavina do nedjelje su u Hercegovini od 70 do 150 mm, lokalno i iznad 150 mm, a u Bosni od 10 do 20, lokalno do 30 mm.n1