Vedrana Božinović: Otvoreno pismo direkciji Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom

Region

Odluka direkcije Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom da u za predsjednika ovogodišnjeg stručnog žirija imenuje Branislava Lečića, prouzrokovala je reakcije pozorišnih trupa i otkazivanje nekih od predstava.

U nizu otvorenih pisama i reakcija, najnovije stiže od Vedrane Božinović, priznate dramske umjetnice i aktuelne direktorica Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Pismo je naslovljena na Srđana Vukadinovića, člana Konsultantskog vijeća i Urednika pratećih programa Susreta.

Vedrana Božinović piše:

“Obraćam vam se povodom vašeg uvredljivog, neprimjerenog i neprofesionalnog komentara na pismo glumca Ermina Brave, koji je objavljen na zvaničnoj stranici Susreta.

Smatram da je vaš istup, kao i sve dosadašnje zvanične reakcije Susreta na situaciju koju ste kao organizatori sami kreirali, samo doprinjeo tome da se dodatno sroza ugled i kredibilitet jednog pozorišnog festivala.

Ovdje se više nikako ne radi ni o umjetnosti ni o pozorištu. Stoga u svemu tome ne želim i ne mogu da učestvujem.

Molim vas da me, kao glumicu u predstavi “To nikad nigdje nije bilo”, izuzmete iz razmatranja za nagradu. I da, kao organizatori, osvijestite činjenicu da svim vašim dosadašnjim zvaničnim istupima, kakav je i tekst „Drskost i blamaža, ali na svoj račun“ novinara Novaka Tanasića, nanosite trajnu štetu Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom” napisala je Božinović.

Podsjetimo, predstava “To nikad nigdje nije bilo” odigrana je na Susretima, ali je redatelj predstave Dino Mustafić javno zatražio da se ista izuzme iz ocjenjivačkog postupka.radiosarajevo.ba