Poznata rotirajuća kuća se više ne okreće: Evo šta se desilo

Zanimljivosti

Za rotirajuću kuću i čudo iz Srpca pročulo se nadaleko. Projekat samoukog neimara Vojina Kusića (72) je oduševio mnoge, međutim kuća se već neko vrijeme ne okreće.

Ipak, Kusić tvrdi da će se za koji dan ponovo zarotirati, a otkrio je i razlog zbog čega se kuća ne okreće. Kako kaže, u pitanju je kvar u komandnom mehanizmu.

Dok sam bio u banji, moja djeca i unuci su pokazivali gostima kako se kuća okreće, pa su ostavili otvorena vrata ormarića, u kojem je smješten komandni mehanizam. A u njemu ima elektronike, više nego u starom televizoru. Kad je pala kiša, to je pokislo i eto problema. Ali, nije to ozbiljan kvar – rekao je Vojin za “Srpskainfo”.

Matičnu ploču je odnio u Banja Luku na popravak. Kaže da je jedva pronašao majstora, a tvrdi da je njegova kuća iz snova, iako trenutno stoji, i dalje rotirajuća.

– Evo, da je sad prikačimo sajlom za auto, i povučemo je, ona bi se opet okrenula. Dakle, ipak se okreće – rekao je Kusić.

Inače, kuća, kada se rotira, može ići sporo ili jako brzo, odnosno može da napravi puni krug za 24 sata ili za samo dvije i po minute.

Ideja o rotirajućoj kući Vojinu je pala na pamet prije više od 50 godina, dok je, kao mladić, na željezničkoj stanici u Beogradu gledao okretaljku za lokomotive. Kada je konačno prorodični biznis, koji je gradio 40 godina, predao sinu Vitomiru i kćerkama Snežani i Nataši, došlo je vrijeme da ispuni svoj san, otkrio je Kusić za “Srpskainfo”.novi.ba