GENIJALAN TRIK DA ZADRŽITE TOPLINU U STANU I UŠTEDITE PARE ZA RAČUNE: Kako prije ovo nismo znali?

Zanimljivosti

GENIJALAN TRIK DA ZADRŽITE TOPLINU U STANU I UŠTEDITE PARE ZA RAČUNE: Kako prije ovo nismo znali?

Došla je sezona grijanja i mnogi od nas traže načine kako da im dom zadrži toplinu što duže kako bi uštedjeli novac za režije. Ovi savjeti u tome će vam pomoći.

1. Pokrijte pod tepisima

Ako u prostoriji imate tepih ona će biti toplija jer tepisi zadržavaju toplinu. Najbolje bi bilo da imate jedan veći tepih, primjerice u dnevnom boravku ili u spavaćoj sobi. Osim što će vam biti toplije, ujutro kada se dignete osjetit ćete mekani topli tepih pod stopalima.

2. Iza radijatora stavite aluminijsku foliju

Postavite aluminijsku foliju iza radijatora kako bi se toplina zadržala u prostoriji. Možete koristiti i kuhinjsku aluminijsku foliju, ali samo ako je vrlo kvalitetna. Ako ne, možete kupiti foliju posebno napravljenu za tu svrhu.

3. Glazirajte prozore

Dvostruko ili trostruko ostakljivanje prozora može značajno smanjiti gubitak topline. Ako ne želite dodatne troškove za plaćanje majstora, možete kupiti komplet ‘folija’ za prozore koje će dodatno izolirati vaše prozore zimi, prenosi 24sata.

4. Postavite police iznad radijatora

Ako možete, postavite policu iznad radijatora kako biste spriječili da se vrući zrak uzdigne i beskorisno cirkulira oko stropa.

5. Podesite stropne ventilatore

Bitno je da promijenite rotaciju vaših stropnih ventilatora iz smjera suprotnog od kazaljke na satu tijekom hladnih mjeseci u godini. To će im omogućiti da vam pošalju toplinu koja je na vrhu natrag na niže razine. Ova mala promjena može vam uštedjeti do 10% troškova. Osim toga, topli zrak može izaći kroz vaš krov, zidove i podove, stoga se morate pobrinuti da ne postoje praznine u postojećoj izolaciji.

6. Zaštitite vrata

Ponekad ne shvaćamo koliko topline izlazi iz našeg doma kroz dno vrata. Ne dopustite da hladni vjetrovi uđu, niti da topli zrak izađe. Tijekom zimske sezone postavite stoper na dno vrata. Ne ostavljajte prozore i vrata otvorene dulje vrijeme, ili čak uopće. Ući će hladan zrak i bit će vam teže zagrijati prostor. Ako vam je jako toplo, radije isključite grijanje.

7. Izolirajte dimnjak

Ako ne koristite kamin, zatvorite dimnjak dimnim blokerom ili balonom za dimnjake, kako biste zaustavili ulaz hladnog zraka.

8. Zamotajte cijevi kako biste spriječili smrzavanje

Navlake za cijevi, toplinska traka i toplinski kabeli neki su od materijala koje možete koristiti da zaštitite svoje cijevi od pucanja. A to je sasvim normalna stvar koja se događa ako temperature dosegnu vrlo niske razine. Ako vam je to preskupo, omotajte cijevi nečim jednostavnim poput novina i spriječite njihovo pucanje, savjetuje Brightside. (novi.ba)