Protesti u Sarajevu zbog smrti djevojčice iz Kaknja: “Smrt Džene je ubistvo”

Region

Tvoja smrt je naša obaveza. Smrt Džene je ubistvo. Oprosti nam Džena”.

Ovako glase jedne od ključnih poruka koju danas nose građani, okupljeni u Sarajevu ispred zgrade Vlade Kantona, zbog smrti djevojčice Džene Gadžun (3).

Ranije su poručili kako žele izraziti podršku porodici Gadžun, informirati širu javnost o slučaju, ali i dostaviti listu zahtjeva Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo.

Danas se ispred zgrade Vlade okupili građani svih generacija. Tu su tinejdžeri, roditelji s malom djecom, penzioneri.

“Draga Džena oprosti nam, dragi Murise oprosti nam. Slike Murisa s tabutom slomili su naša srca, draga Džena nije dočekala ni prvi dan škole, ni maturu. Smrt Džene Gadžun je ubistvo prema Krivičnom zakonu.

Poduzete aktivnosti inspekcije i Tužilaštva nas ohrabruju. Dragi inspektori, policajci, tužitelji, imamo puno povjerenje u vas. Mediji vi ste naš svjetionik u mraku zvanom BiH. Na kraju draga Amila i Murise danas vam dajemo obećanje da će odgovorni završiti u zatvoru. Danas smo se zadužili kod Amile i Murisa”, ovo je dio proglasa koji je pročitao Alen Alić prije predavanja zahtjeva u Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, Džena Gadžun (3) preminula je 14. novembra 2021. nakon komplikacija tokom operativnog zahvata očnog kapka u privatnoj poliklinici Bejtović u Sarajevu. Ova vijest potresla je bh. javnost, a zbog cjelokupnog slučaja zatražena je i obdukcija.

Jedan od vještaka kazao nam je da je obdukcija završena, ali da će se raditi dodatne analize, te da će to potrajati.

Rezultati obdukcije i navedenih analiza bit će poznati nakon što cijeli ovaj proces bude završen.

Slučaj je preuzelo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba već su ispitani brojni svjedoci.

“Istraga je u toku, a više detalja ćemo objaviti uskoro”, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva KS.radiosarajevo.ba