Cijeli život pogrešno sjedimo na WC šolji i ZBOG TOGA PATIMO OD HEMEROIDA: Dr Radžan otkrio jedini zdrav način

Zdravlje

Cijeli život pogrešno sjedimo na WC šolji i ZBOG TOGA PATIMO OD HEMEROIDA: Dr Radžan otkrio jedini zdrav način

Jedan Kinez iz Džungšana, grada u pokrajini Guangdong, završio je u bolnici nakon što je, poslije dužeg sedenja na klozetskoj šolji, zadobio prolaps rektuma (ispadanje rektuma u analni kanal ili kroz njega)

On je, po prijemu u bolnicu, doktorima rekao da je 30 minuta pokušavao da obavi veliku nuždu i da je, za to vreme, igrao igrice na svom pametnom telefonu.

Prema riječima dokotora Su Dana, nesrećni čovek je imao prolaps rektuma u dužini od 16 centimetara, što mu je nakon gastrointestinalnog hirurškog zahvata uspešno uklonjeno.

“Pacijent je imao prolaps rektuma od svoje četvrte godine, ali se otok ranije povlačio sam od sebe. Kako se, međutim, proteklih godina nije liječio, stanje se veoma pogoršalo”, izjavio je doktor Dan.

Do prolapsa dolazi kod ljudi koji imaju labav mišić sfinkter, što može biti izazvano povredom, hroničnom konstipacijom, infekcijom, pojavom parazita u gastrointestinalnom traktu ili oštećenjem nerava. U takvoj situaciji, rektum se “otkači” i bukvalno ispadne kroz anus.

Dr Radžan je objasnio šta ne treba da radite ako želite da izbjegnete operaciju hemoroida.

“Pod broj jedan, ne naprežite se. Zanimljiva činjenica, svi imamo analne jastučiće, koji nas sprječavaju da se pokakimo, a na njima se takođe nalaze i krvni sudovi. Ali, ako se naprežete na WC šolji, krvni sudovi mogu da oteknu i da dovedu do pojave hemoroida”, kaže doktor, pa prelazi na savjet broj dva.

“Pokušajte da ne provedete više od deset minuta u prosjeku sjdeći na WC šolji. Gravitacija vam nije prijatelj. Što duže sedite na šolji, to više krvi dospeva u rektalne krvne sudove izazivajući hemoroide”.

Njegov treći savjet je da unosite dovoljno vlakana kroz hranu jer će ona pomoći i redovnom i laganom pražnjenju crijeva. (novi.ba)