‘Cvijet Srebrenice’ i natpisi ‘pamtimo’ osvanuli na više lokacija u Beogradu

Region

Mi, građani i građanke Beograda sa gnušanjem odbacujemo zvaničnu državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida, stoji u proglasu.

Nepoznati autori iscrtali su u noći između 12. i 13. novembra, grafite “Cvijeta Srebrenice” na više lokacija u Beogradu – u naseljima Dorćol, Vračar i Savski venac, usred skandala koji je izbio nakon što je ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo skup aktivistima koji su 9. novembra na Dan borbe protiv fašizma željeli ukloniti mural haškom osuđeniuku za ratne zločine u BiH Ratku Mladiću, zabranu pravdajući sigurnosnim rizicima takvog skupa.

To je potaknulo tenzije i proteste, a policija je privela activiste koji su mural gađali jajima.

Više stranih diplomata, zastupnika evropskog parlamenta uključujući i šefa Delegacije EU-a u Srbiji Emanuela Giaufreta poručili su u reakcijama da se mural osuđeniku za ratne zločine ne ne može i ne smije institucionalno štititi.

Grafiti koji su u Beogradu osvanuli u subotu ujutro se sastoje od cvijeta u bijeloj i zelenoj boji, i natpisa PAMTIMO u bijeloj boji.

Odbacivanje zvanične politike Srbije
U proglasu koji je primila novinarka Danasa Jelena Diković piše: “Mi, građani i građanke Beograda pamtimo 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Sa gnušanjem odbacujemo zvaničnu državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida. Tražimo od predsednika republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da priznaju genocid, povedu institucije republike u smeru preuzimanja odgovornosti i poklone se žrtvama. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica! Smrt fašizmu!”

Cvijet Srebrenice ili cvijet “sjećanje” je simbol genocida u Srebrenici, počinjen 1995. Godine nad više od .8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, dok 11 latica simboliziraju 11. juli 1995. godine.PRENOSI ALJAZEERA