ĐOKOVIĆI NAŠLI ZAMENU ZA MESO! Novak i Jelena koriste OVU namirnicu: Nazivaju je “ZLATNOM HRANOM!

Zanimljivosti

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izbacio je meso iz ishrane kako bi mu to pomoglo da sačuva zdravlje i fizičku formu

O Novaku, njegovoj suprugi Jeleni i njihovoj ishrani mnogo se pisalo i polemisalo.

Jedna od namirnica koja je neizostavan dio prehrane u porodici Đoković je kinoa. Kinoa ne deblja i sastavni je deo obroka Jelene Đoković i njenog supruga. Kinou u Indiji nazivaju ‘zlatnom žitaricom’ i ‘kraljicom semenki’. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Osim što je kinoa omogućila ljudima da ostanu u životu i za vreme ratova, ova žitarica organizmu može doneti mnoge dobrobiti.

Kinoa sadrži velike količine proteina, zbog čega može biti konkurent proizvodima životinjskog porekla. Bogata je vitaminima E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa.

Isto tako je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uključite kinou u prehranu. Kinoa je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad creva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf)

Mnogi smatraju da je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću okusa koja se dobija samo kuvanjem mesa.

Evo i nekih recepta:

Povrće s kinoom

Potrebno je:

– 200 g kinoe – 200 g karfiola – 200 g brokolija – 200 šargarepe – 1 luk – 1 čen belog luka – začini, so i biber

Priprema:

Kuvajte kinou u vodi oko 15 minuta, karfiol i brokoli kratko skuvajte. U tiganju na malo ulja popržite luk i izrendanu šargarepu pa dodajte karfiol i brokoli. Sve zajedno kuvajte 10 minuta, a zatim u ovu smesu dodajte proceđenu kinou, začine, so i biber

Pesto s kinoom

Potrebno je:

– 200 grama rukole – 100 ml maslinovog ulja – 100 grama semenki bundeve – 200 g kinoe za kuvanje.

Priprema:

U blenderu sameljite rukolu, dodajte ulje i semenke bundeve i so i sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smesu. U pesto dodajte cimet i uživajte u neobičnom ukusu.

Kurir sport