Namirnice OPASNE PO DIJABETIČARE: Od ove hrane vam može drastično SKOČITI ŠEĆER!

Zdravlje

Namirnice OPASNE PO DIJABETIČARE: Od ove hrane vam može drastično SKOČITI ŠEĆER!

Ukoliko imate dijabetes tipa 2, znate da svakodnevno morate voditi računa o ishrani kako ne biste pogoršali zdravlje. Postoje namirnice koje su velika opasnost – važno je da ih izbegavate u širokom luku.

Ukoliko izaberete pogrešnu hranu za svoj sljedeći ručak, može se dogoditi da vam nivo šećera u krvi skoči do kritičnog nivoa. Visok nivo šećera u krvi obično ne izaziva simptome dok nivo ne dostigne više od 200 m/dl. Zbog toga je neophodno da osoba koja ima dijabetes tipa 2 tokom dana prati nivo šećera u krvi.

Unošenje previše jednostavnih ugljenih hidrata u organizam može da dovede do porasta nivoa šećera u krvi – jer su načinjeni od prostih šećera koje tijelo može brzo da razloži. Primjer namirnice sačinjene od jednostavnih ugljenih hidrata je beli hleb – najgori prehrambeni izbor za dijabetičare tipa 2.

Ljekari takođe uglavnom savjetuju osobe koje boluju od ovog stanja da biraju namirnice sa smanjenim sadržajem masti i kalorija. Gojaznost je često okidač za dijabetes tipa 2, a takođe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Unošenje previše zasićenih masti u tijelo putem ishrane može biti kobno za dijabetičare. Puter ili margarin je primjer namirnice sa dosta zasićenih masti, tako da je bijeli hljeb sa ovim namazom takođe loša ideja za obrok za dijabetičare.

Puno zasićenih masnoća sadrže i neki mesni proizvodi, kao što je slanina – pa bi bilo dobro da i nju izbacite iz menija za ručak. Osim dosta masnoća, slanina sadrži i puno soli.

Popularni sir u listićma, koji biste eventualno stavili u svoj sendvič sa slaninom, takođe nije zdrav izbor. Uprkos tome što sir ima nizak glikemijski indeks, što znači da neće povisiti nivo šećera u krvi, najbolje je izbjegavati prerađene sireve. Kako je ovaj sir takođe bogat solju i zasićenim masnoćama, stavlja nekoga ko je već u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti u još veći rizik.

Ako ovakav ručak prati i napitak poput kafe sa punomasnim mlekom i šećerom, tu već dovodite svoje zdravlje u ozbiljnu opasnost.

Sve ovo će dijabetičarima zvučati sumorno, ali postoje zdrave, a jednako ukusne alternative. Zamijenite bijeli hleb, puter, slaninu i listić sir hljebom od cijelog zrna, ćuretinom, humusom, krastavcem, paradajzom, feta sirom i maslinama.

Najzdravije piće je voda, ali možete dodati krišku limete ili limuna da biste dobili svježiji i ukusniji napitak. (novi.ba)