Glasgow / Pogledajte srdačan susret Željka Komšića s Borisom Johnsonom

Region

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predstavlja Bosnu i Hercegovinu na UN Konferenciji o klimatskim promjenama koja je započela danas u Glasgowu.

Radi se o najvećoj takvoj konferenciji posljednjih decenija, na kojoj prisustvuje preko 180 šefova država.

Predsjedavajućeg Komšića dočekao je premijer Velike Britanije Boris Johnson, nakon čega je prisustvovao sastanku lidera koji su podržali deklaraciju o zaštiti šuma.

Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, planirano je da predsjedavajući Predsjedništva Bosne I Hercegovine Komšić održi niz bilateralnih sastanaka, a potom prisustvuje svečanoj večeri svjetskih lidera, na kojoj će biti i premijer Boris Johnson, predsjednik SAD Joseph Biden, princ William, i niz drugih svjetskih lidera.

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića svjetskim liderima planirano je za utorak ujutro, kada će imati priliku govoriti o Bosni i Hercegovini i problemima sa kojima se susrećemo u energetskoj tranziciji, a nakon čega će na poziv predsjednika Bidena i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen prisustovati odvojenom sastanku o
temi ograničavanja emisija metana.

UN-ova Konferencija, pod nazivom COP26, smatra se historijskim događajem u borbi protiv klimatskih promjena na kojoj se očekuje prisustvo 25.000 delegata iz cijelog svijeta.

Radiosarajevo.ba