Kako se oporaviti nakon velike svađe s partnerom u tri koraka…

Zanimljivosti

Kako se oporaviti nakon velike svađe s partnerom u tri koraka…

Parovi se svađaju. Čak i kad vika prestane, ta hladnoća u zraku može se zadržati cijeli dan. Čak i kad želite nekako riješiti problem i pomiriti se s partnerom, možda ste još ljuti.

Svađu je teško izgladiti, ali dugoročne posljedice ostavljanja stvari neriješenima mogu biti fatalne za vezu. Učenje kako se pomiriti i oporaviti od svađe je najbolji način za rješavanja nesuglasica i ulaganje u buduću kvalitetniju komunikaciju.

Sat ili dva jada definitivno su bolji od dana emocionalne isključenosti i ledenih pogleda. Bez pomirenja, nesporazumi i povrijeđeni osjećaji ne nestaju – oni samo ulaze u hibernaciju i ponovno se pojavljuju u budućim trenutcima napetosti.

Kad riješite problem i izgladite svađu, to stvara osjećaj sigurnosti u vezi. S ovim povećanjem sigurnosti, atmosfera među vama postaje toplija i osjećate se povezanije s partnerom.

Prvi korak: Kontroliranje tijeka i trajanje svađe:

Početak pomirenja zapravo je zaustavljanje svađe što je prije moguće kako bi šteta u odnosu bila što manja.

Velika većina zamjeranja i ljutnje nakon svađe se bazira na oštrim riječima koje si ljudi kažu. Što dulje svađa traje, to je rečeno više oštrih riječi, a nanesene rane su sve dublje. prenosi 24sata. Kao što vjerojatno znate, kad ste uzrujani, jako je teško zaustaviti se i smiriti se. Tako je primamljivo reći ‘još samo jednu stvar koja će dokazati da ste u pravu’.

Činjenica je da kad postoje tenzije među ljudima u vezi, teško se može postići međusobno razumijevanje i uvažavanje tuđeg stajališta.

Ono što možete napraviti je da se dogovorite za signal s kojim jedan može prekinuti svađu. Na primjer znak rukom za ‘time-out’ s kojim će oboje stati s svađom i pružiti priliku onom drugom da se ohladi.

Drugi korak: Prijelaz u neutralno:

Fizički se odvojite. Ako ostanete zajedno, moglo bi biti teško ne nastaviti svađu tamo gdje ste stali.

Smirite se i počnite osluškivati svoje tijelo i misli. Vjerojatno vam srce brzo kuca ili brzo dišete, sigurno ste se sjetili još barem tri stvari koje želite reći partneru. Dopustite svom živčanom sustavu da se smiri. Ako ste jako loše raspoloženi pokrenite se i odite u šetnju. Svježi zrak i aktivnost će vas opustiti.

Tijekom ovakvih emotivnih situacija logički dio mozga se isključuje i ostaju samo emocije koje su mnogostruko pojačane.

Treći korak: Popravak:

Ovo je najteži dio. Razmislite kako ste vi svojim ponašanjem i riječima doprinijeli svađi? Možda osjećate da ste se samo branili, a možda ste ranije dali partneru povod za svađu jer vas nešto muči što ne znate kako bi izrazili. Popravak počinje isprikom za vašu ulogu u svađi, čak i ako mislite da ste odgovorni samo za 1 posto onog što se dogodilo.

Zašto je tako teško ispričati se? Ako se iskreno ispričate, to zahtijeva od vas da budete ranjivi, osjećaj koji je ljudima iznimno neugodan. Priznati da ste pogriješili ili se ponašali na način na koji niste ponosni može biti prilično bolno.

Možda se zbog isprike osjećate kao slabić ili se bojite da ćete tako svu moć u vezi predati partneru. To može izazvati osjećaj samoprezira ili bezvrijednosti. Optuživanjem partnera da je u potpunosti odgovoran za svađu čovjek izbjegava svu tu nelagodu – i potiče ciklus svađa da se nastavi.

Istinska isprika dolazi bez objašnjenja. Istinska isprika dolazi iz ranjivosti: ‘Žao mi je što sam te kritizirao. Znam da sam te povrijedila’.

Recept za smanjivanje količine svađa u vezi je rad na oporavku. Tajna je uranjanje u te ranjive osjećaje, sagledavanje situacija iz partnerove perspektive i skupljanje hrabrosti za taj korak autentične isprike. haber.ba