JESU LI VAM NOKTI ŽUTI, IMAJU MRLJE? Odmah obratite pažnju, EVO ŠTA TO ZNAČI! NIJE BEZAZLENO…

Zdravlje

JESU LI VAM NOKTI ŽUTI, IMAJU MRLJE? Odmah obratite pažnju, EVO ŠTA TO ZNAČI! NIJE BEZAZLENO…

Nokti se tokom života mijenjaju i većina tih promjena je potpuno bezazlena. Ipak, postoje i situacije kada biste se trebali zabrinuti ili barem razmisliti o stanju organizma.

Naime, neke promjene na noktima mogu ukazivati čak i na ozbiljnije zdravstvene probleme.

1. Žuti nokti

Neobična žuta boja noktiju može ukazivati na probleme s jetrom ili plućima, a u nekim situacijama čak i na limfom.

2. Bijele mrlje na noktima

Bijele mrlje na noktima su vrlo česte te ih gotovo svatko dobije u nekom trenutku svog života. No one mogu nastati i kao posljedica ozljede nokta ili prečestih manikura, a mogu biti i alergijska reakcija. Osim toga, bijele mrlje ponekad upozoravaju na nedostatak cinka, kalcija ili proteina u organizmu.

Bolesti jetre, bolesti bubrega, anemija, bolesti srca, psorijaza ili ekcem te upala pluća još su neka od stanja na koja može upozoravati pojava bijelih mrlja na noktima.

3. Nokti se odvajaju od prsta

Ovo se najčešće događa kao rezultat ozljede, ali može biti i znak psorijaze. Ako ova pojava zahvati više noktiju istovremeno, to može biti i znak hipertiroidoze.

4. Nokti koji su promijenili oblik

Pojam curling ili clubbing odnosi se na promjenu oblika nokta. On opisuje nokte koji rastu zakrivljeno i zaobljeno prema dolje, a takav izgled može biti znak manjka kisika u krvi i povezuje se s plućnim bolestima. Također, može upućivati i na bolesti jetre, bubrega, srca, upalnu bolest crijeva i HIV infekcije.

5. Tamne mrlje na noktima

Ako se niste udarili u nokat a pojavile su se tamne, gotovo crne mrlje, to stanje zahtijeva hitan odlazak liječniku. Naime, tamne mrlje na noktima mogu upućivati (novi.ba)