Bacate ljuske od jaja? Kada ovo vidite, više nikada nećete to uraditi!

Zdravlje

Bacate ljuske od jaja? Kada ovo vidite, više nikada nećete to uraditi!

Bjelanjak i žumanjak upotrebljavaju se u različite svrhe, ali jedan dio jaja baca se bez razmišljanja – ljuska. Ipak, njene mogućnosti primjene u kućanstvu su brojne.

Ispolirajte vazu u koju se nataložila prljavština

Smjesu od zdrobljene ljuske jaja i limunova soka ulijte u vazu i ostavite da stoji nekoliko dana uz povremeno miješanje. Limunska kiselina izgrist će masnoću, a abrazivni učinak zdrobljene ljuske ukloniti prljavštinu. Nakon toga vazu jednostavno isperite toplom vodom i ostavite da se sama osuši, piše Daily Mail.

Neka vaše bijelo rublje zablista

Ljuske od jaja su porozne te s lakoćom upijaju mrlje. Za izbjeljivanje rublja stavite razbijenu ljusku u vrećicu od muslina i ubacite u perilicu. Pazite da je dobro zatvorite kako vam se ljuska ne bi prosula po unutrašnjosti perilice. Budući da vruća voda oslobađa prljavštinu s rublja, komadići ljuske privući će je na sebe i spriječiti da rublje ostane sivo.

Zaštitite biljke od puževa

Kako vam puževi ne bi uništavali cvijeće i povrće, posipajte usitnjenu ljusku jajeta oko korijenja prepriječite im put. Puževi ne vole oštre i nepravilne površine pa neće prelaziti preko komadića ljuske.

Ublažite ubode insekata

Potopite ljuske u jabučni ocat na nekoliko dana i “lijek“ protiv uboda komaraca i ostalih dosadnih insekata je spreman za nanošenje na kožu. Smjesu primjenjujte direktno na osipano mjesto i svrab bi se trebao umiriti. Pripravak smijete držati sljedećih mjesec dana u hladnjaku.

Uzgojite zdrave rajčice

Stavite šaku zdrobljenih ljusaka u rupu netom prije sadnje. One će u zemlju pustiti kalcij, koji hrani korijen rajčice tako da izraste zdrava i rumena. Isti učinak postići ćete i s paprikama, bučom, krastavcima i dinjama.

Kao čašica za uzgoj sjemenjača

Prepolovite ljusku od jaja i na svakom kraju probušite rupicu. Polovice napunite kompotom, dodajte malo vode i unutra posijte sjeme. Niknut će brže.

Kafa ima bolji okus

Čajnu žličicu usitnjenih ljusaka dodajte u mljevenu kafu prije zakuhavanja. Kalcijev karbonat iz ljuske neutralizirat će kiselost i kafa će biti ukusnija.

Povećajte unos kalcija

Pecite ljuske od jaja desetak minuta u pećnici na 180 stupnjeva, zatim pustite da se ohlade pa ih drobite dok se komadići ne pretvore u puder. Dobivenu masu možete dodavati svakodnevno u juhe ili napitke i tako si povećati razinu kalcija, koji je neophodan za zdrave kosti. (magazin.ba)