SUŠENJE VEŠA U SPAVAĆOJ SOBI PORED RADIJATORA MOŽE BITI OPASNO: Proverite i zbog čega…

Zanimljivosti

SUŠENJE VEŠA U SPAVAĆOJ SOBI PORED RADIJATORA MOŽE BITI OPASNO: Proverite i zbog čega…

Prethodne studije pokazale su da osobe koje borave u prostorijama u kojima se suši veš imaju češće probleme s disanjem. Sušenje veša u dnevnoj ili spavaćoj sobi nije dobro za zdravlje.

Posebno tokom zime veš se suši u kući, kako zbog niskih temperatura, tako i zbog toša što je tad sezona loženja. Kako se ne bi nakupio neprijatnih mirisa, i kako bi se brže osušio, mokar veš stavlja se u zatvorenu prostoriju blizu radijatora ili grejalice.

Međutim, to i nije najbolje rešenje pogotovo iz zdravstvenih razloga. Stručnjaci smatraju da sušenje veša u zatvorenoj prostoriji podiže nivo vlage za 30%. Vlaga uzrokuje stvaranje preko deset vrsta opasnih gljivica, kao i biuđi, što dovodi do respiratornih problema – bronhitisa, ali i problema sa sinusima.

Prethodne studije pokazale su da osobe koje borave u prostorijama u kojima se suši veš imaju češće probleme s disanjem.

Pored toga, iz veša se u malim količinama ispuštaju i hemikalije deterdženta i omekšivača koje su takođe nezdrave. Jaki mirisi poput deterdženta ili omekšivača mogu izazvati i glavobolje, što je i uočeno tokom jednog istraživanja, u kojem su ispitanici bili upravo oni koji veš suše u kućama ili stanovima. (espreso.co.rs)