DJECA UMRLA U STRAVIČNIM MUKAMA ZBOG UKRASNE BILJKE: Brat (5) i sestra (3) pojeli otrovno voće iz bakine bašte

Region

DJECA UMRLA U STRAVIČNIM MUKAMA ZBOG UKRASNE BILJKE: Brat (5) i sestra (3) pojeli otrovno voće iz bakine bašte

Petogodišnji Džofran Čaja i njegova trogodišnja sestra Amira, mislili su da jedu jabuke, u bakinom dvorištu, u Kolumbiji, ali crveno voće sa drveta “bola de toro” bilo je otrovno, piše Srbija danas.

Sat vremena kasnije počeli su da povraćaju i dobili su napade grčenja mišića, prenosi Miror. Ovo drvo koje mještani zovu i “huevo de toro” (thevetia ahouai), a može da poraste i do tri metra visine.

Tragični incident dogodio se u selu Montesito, u nedjelju, međutim, dva duga dana kasnije, djeca su ipak izgubila bitku protiv otrova.

Njihovo zdravstveno osiguranje nije pokrivalo troškove tretmana

– Džofran je pojeo šest, a Amira četiri otrovna ploda. Odveli smo ih u bolnicu, ali nisu mogli da im pomognu – rekao je njihov slomljeni otac lokalnim medijima.

On je dodao da, pošto su djeca iz Venecuele, njihovo zdravstveno osiguranje nije pokrivalo troškove tretmana.

– Amira je bila lošije i na kraju su joj dali protiv otrov i prebacili je na intenzivnu njegu, ali je ona ipak preminula – rekao je otac

On je potražio pomoć od ombudsmana Kolumbije, kako bi njegovog sina prebacili u bolje opremljenu bolnicu u Kukuti, ali dječak nije preživio put. Njegovo srce nije izdržalo napor.

Djeca su se sa roditeljima preselila u Kolumbiju zbog kriza koje potresaju Venecuelu više od deset godina i živjeli su kod bake, gdje se dogodio tragični incident.

Komesar sela je, kako bi spriječio slične incidente, rekao mještanima da drveće sa otrovnim plodom mora da se posječe inače ih čekaju kazne. Pomenuta biljka uglavnom se drži kao ukrasna i veoma je česta u ovoj oblasti, piše Objektiv. haber.ba