zabrana nova vlada Crne Gore, Dritan Abazović premijer

Region

Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su danas članove 43. vlade, na čijem će čelu biti premijer Dritan Abazović, lider Građanskog pokreta URA.

Za izbor nove vlade i ekspoze mandatara glasalo je 45 poslanika nove većine, protiv su bila tri poslanika Socijaldemokrata Crne Gore.

Nova vlada će imati 18 ministarstava, četiri potpredsednika i dva ministra bez portfelja

“Apostrofiralo se više stvari. Bio sam potpredsjednik 42. Vlade i ponosan sam na sve što sam radio u prethodnih godinu i po. I ponovio bih većinu svojih poteza, da sam u situaciji. Tri puta sam donosio teške, ali ispravne odluke”, rekao je Abazović.

Podvukao je da je 30. august 2020. vrlo značajan datum u historiji, jer se tada pokazalo da glas u Crnoj Gori nešto vrijedi i da smjena vlasti nije nikakav bauk.

“Kako smo smijenili prethodnu, nadam se da ćemo u mnogo boljoj atmosferi smijeniti 43. vladu”, dodao je.

Ovo je sastav nove vlade:

Vlada ima 18 ministarstava i 2 ministarstva bez portfelja. Takođe će imati i 4 potpredsednika.

Mandat vlade je ograničen na godinu dana. Predstavlja se kao „evropska vlada“ kojoj je prioritet ubrzanje na evropskom putu Crne Gore.

Potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova je Jovana Marović, potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivred Vladimir Joković, potpredsjednik Vlade zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, potpredsjednik Vlade zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Ministar pravde je Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, ministar javne uprave mr Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvjete Miomir Mijo Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministarka kulture i medija Maša Vlaović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

radiosarajevo.ba