PRIPREMITE SE ZA BORBU: ŠEST JESENJIH NAMIRNICA ZA ČELIČNI IMUNITET…

Zdravlje

PRIPREMITE SE ZA BORBU: ŠEST JESENJIH NAMIRNICA ZA ČELIČNI IMUNITET…

Nutricionisti savjetuju da dnevno jedemo pet porcija voća i povrća. Ukoliko želite da ojačate imunitet, u ishranu uvrstite i ove namirnice, koje jačaju imunitet, a donosi ih jesen.

Stoga ih iskoristite sada i jedite ih često, te dočekajte “jesenje” i “zimske” viruse spremni.

Kesten:

Preporučuje se onima koji boluju od bubrežnih bolesti, obiluje kalijumom i fosforom, i sadrži bakar koji jača kosti i imunitet. Pospješuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali je dosta kaloričan, pa će vas držati sitim.

Kruška:

Omiljeno jesenje voće sadrži veliku količinu vitamina B koji nam pomaže da se lakše nosimo sa stresom. Veoma je korisno u ishrani dijabetičara, jer ima visok udio vlakana i pomaže u prevenciji šećerne bolesti. Dobre su za stomak i srce jer regulišu i nivo holesterola u krvi. prneosi “Hayat“.

Bundeva/Tikva:

“Narandžasta kraljica jeseni” bogata je zdravim masnim kiselinama, a omega-3 kiseline važne su za zdravlje srca i krvnih sudova. Ima mnogo vlakana, zbog čega čisti digestivni trakg, a karotenioidi u njoj smanjuju rizik od raka i čuvaju kožu od UV zraka. U sjemenkama tikve krije se prava riznica vlakana, fosfora, mangana i željeza.

Cvekla:

Nadaleko poznata kao najbolje sredstvo u borbi protiv anemije, štiti jetru i snižava krvni pritisak. Konzumiranjem cvekle, i to sirove, “eliminisaćemo” i signale iscrpljenosti.

Brokule:

Samo 45 grama brokula daje tijelu 70 odsto dnevne preporučene doze vitamina C, a osim toga, sadrži i antioksidanse. Obavezno ga kuhajte na pari i to kratko, jer se dugim kuhanjem uništavaju važni nutrijenti.

Jabuka:

Svi znaju da jedna jabuka dnevno štiti od “odlaska kod ljekara”, zbog visokog sadržaja vitamina. Jabuke jačaju imunitet, sprječavaju pojavu prehlade i smanjuju rizik od infekcije respiratornog trakta. Uspješno snižavaju holesterol, a zbog sadržaja pektina pomažu u detoksifikaciji tijela, održavajući ravnotežu crijevne flore, piše Glossy. haber.ba

Odgovori