Greške pri kuhanju krompira, izbjegnite ih i biće ukusniji…

Zdravlje

Greške pri kuhanju krompira, izbjegnite ih i biće ukusniji…

Definitivno je najrasprostranjenija namirnica na svijetu, a zanimljivo je da bi, hraneći se samo krompirom, čovjek mogao da se održi u životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje ova namirnica posjeduje.

A upravo te važne vitamine C, B1 i B2, treba znati kako da se sačuva i iz krompira izvuče najbolje, što ćete postići ukoliko nastojite da izbjegnete ove 3 najveće greške.

Kuvanje oguljenog i isječenog krompira:

Kuvan sa korom, krompir uspijeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen cijeli ostaje hranjiv. Osim toga, kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes.

Kada ne možete da izbjegnete guljenje krompira učinite to pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica bjelančevina.

Zamrzavanje jela s krompirom:

Svjež krompir ili jela koja ga sadrže nije poželjno da zamrzavate. Naime, pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamnim i suvim prostorijama su idealni uslovi za čuvanje krompira. Time će se spriječiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranjive vrijednosti. Ukoliko klice izrastu, potrebno ih je što prije ukloniti.

Podgrijevanje krompira:

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo da podgrijavamo, jer nakon zagrijevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tokom podgrijevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija bjelančevine u organizmu. Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrijanog obroka, ali svakako to treba da izbjegavate,pišu Nezavisne

Nutricionisti preporučuju da krompir jedete ohlađen, jer se tada u njemu povećava otporni skrob. haber.ba

Odgovori