Kolege se opraštaju od glumca Mirsada Tuke: “Putuj tamo gdje više ništa ne boli”

Region

Nakon duge i teške bolesti u 59. godini preminuo je glumac Mirsad Tuka. Brojni prijatelji i kolege opraštaju se od bh. glumca kojeg ćemo pamtiti po brojnim filmovima i predstavama. Komemoracija i posljednji ispraćaj Mirsada Tuke bit će upriličeni u Sarajevu, u četvrtak, 13. jula.

“Otišao je jedan od velikih i neponovljivih. Otišao je jedan od stubova Kamernog teatra 55. Pamtit ćemo ga po osmijehu koji je uvijek dolazio i prije nego bi on sam ušao u prostoriju… Mračan je sad Kamerni. Mračan i tužan. Putuj Prvače. Putuj tamo gdje više ništa ne boli”, ovim riječima se Kamerni teatar 55 oprostio od Mirsada Tuke, svoga člana od 1996. godine.

Oh, kako tužan dan… Pretužne vijesti… Posljednji pozdrav dragom kolegi i prijatelju. Još od daleke ‘97. i naše ‘Stop mašine’ nizale su se predstave, filmovi i serije, kreativni susreti kojima smo se radovali. Hvala za posvećenost i umjetnost kojom si mijenjao ovaj svijet”, napisala je na svom Facebook profilu Marijela Margeta Hašimbegović, scenografkinja, arhitektica, rukovodilac Tehničke službe Narodnog pozorišta Sarajevo i trenutno zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Posljedni pozdrav preminulom kolegi i prijatelju uputilu su i iz sarajevskog Pozorišta mladih te iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Producentica Narcisa Cvitanović prisjetila se posljednjih susreta s istaknutim glumcem.

“Nedavno smo se sreli na onkologiji i rekosmo bit će sve dobro. Tješili smo jedno drugo i sami sebe. Nek’ sad mirno spava”, napisala je.

Rođen je 19. juna 1965. godine u Tuzli. Profesionalnu karijeru glumca započeo je kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog pozorišta. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu.

Debitirao je u filmu “Praznik u Sarajevu”, a za tu ulogu nagrađen je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991, kao najbolji glumac – debitant.

“Hasanaginica” Nijaza Alispahića, “Žaba” Elmira Jukića, “Sjećaš li se Dolly Bell?” Kokana Mladenovića, “Tri sestre” Pjera Žalice, “Prah” Miralema Zubčevića… su samo neke od predstava u kojima je publika imala priliku uživati u vrhunskoj glumi Mirsada Tuke.

Igrao je i u mnogim filmovima i TV serijama, od kojih je sam volio izdvojiti filmove “Nafaka”, “Sve džaba”, “Remake”, “Ostavljeni”, “Cirkus Kolumbija” i “Underground”.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Njegove kolege će ga pamtiti po osmijehu, i kako kažu, po radosti koju je nesebično dijelio sa svima – od prvog do posljednjeg dana.

n1info.ba