Ruski zarobljenici: Molimo za milost

Svijet

Ruski zarobljenici: Molimo za milost

Poslani smo u “pomoć” Ukrajini. Rekli su nam da tamo vlada fašistički režim i da su nacionalisti i nacisti zauzeli vlast. Prevareni smo. Mi smo mislili da su Kijevom vladaju nacisti, pravdali su se ruski vojnici

Potpukovnika Nacionalne garde Astahov, Dmitrija Mihajloviča, koji je zarobljen s još dvojicom vojnika, Ukrajinci su izveli pred novinare te su odgovarali na pitanja.

– Poslani smo u “pomoć” Ukrajini. Rekli su nam da tamo vlada fašistički režim i da su nacionalisti i nacisti zauzeli vlast. Prevareni smo. Mi smo mislili da su Kijevom vladaju nacisti i da je gradu potrebno oslobođenje. Očito su to bile jednostrane informacije – rekao je potpukovnik Mihajlovič.

‘Posumnjao sam u rusku propagandu’
Zarobljeni zapovjednik otkrio je kad je prvi put posumnjao u rusku propagandu.

– Kad sam čuo da su njihovi omiljeni boksači Oleksandr Usik i Vasilij Lomačenko pristupili vojsci i kad su izjavili da se aktivno pridružuju otporu – rekao je zapovjednik pa dodao:

– Ukrajinci, molim vas za milost. Ne mogu pronaći riječi da se ispričam ukrajinskom narodu. Razumio bih da Rusiji nikad ne bude oprošteno. Spreman sam ići u zatvor. Sram me što smo došli u ovu zemlju. Ne znam zašto smo to radili. Znali smo jako malo. Donijeli smo tugu ovoj zemlji – kroz suze je govorio Mihajlovič.

‘Ovo je genocid’
Zarobljenici su također pozvali Ukrajinu da pustio dio njihovih suboraca da mirno napuste zemlju.

– Mnogi od njih su samo posramljeni. Oni ne žele rat – rekao je pa se obratio ruskim vojnicima:

– U napetoj ste situaciji, ali morate ići protiv vlastitih zapovjednika, ovo je genocid. Rusija ovdje ionako ne može pobijediti. Čak i ako idemo do samog kraja. Možemo napasti teritorij, ali ne možemo napasti ljude.

24sata