Sladić za Hayat: Zbog promjene terena svaka nova kap kiše opasnost

Muzika

Bosanskohercegovački meteorolog koji se trenutno usavršava iznad granica naše domovine Nedim Sladić bio je gost današnjeg izdanja emisije ‘Dobar dan BiH’

Najvažnije postavljeno pitanje je naravno kada možemo očekivati stabilizaciju vremenskih neprilika tako potrebnu radi saniranja šteta nastalih nakon velikih poplava od prije nekoliko dana.
– Kada govorimo o novim padavinama koje očekuju područje naše domovine, najprije treba napomenuti da se trenutno dešavaju obilne padavine iznad Kvarnera, Hrvatska, a koje će se u narednih nekoliko sati kretati prema području Bosne i Hercegovine. Prema trenutnim prognozama te padavine u našoj zemlji se mogu očekivati negdje iza ponoći, a njihov prestanak bi mogao uslijediti sa polovinom sutrašnjeg dana. Jugozapad Bosne, sjeverozapad Hercegovine, te istok i jug Hercegovine može lokalno očekivati da padne više od 60 litara po kvadratnom metru u nekoliko sati. Nažalost, zbog promjene strukture tla nakon posljednjih poplava, ali i nekih drugih faktora sada možemo smatrati da svaka nova kap kiše predstavlja potencijalnu opasnost. Zbog toga su nadležne hidrometeorološke službe ali i agencije za vodno područje rijeke Save kao i sliva Jadranskog mora izdale niz upozorenja na potencijalno opasne vremenske prilike te je potrebno u svakom slučaju sada pratiti instrukcije i preporuke svih odgovornih institucija – upozorava Sladić.
Najavljuje da je moguće da će lokalno kiše biti intezivnije nego prošli put i da se u tom smislu mogu očekivati i nove lokacije za poplave.

– Jedna nam je tragedija sasvim dovoljna, ne možemo više sebi ovo dozvoliti i nadam se da ćemo izvući potrebne lekcije i doći u situaciju da sebi ovo više nikad ne dozvolimo – apelira Sladić upozoravajući i ponavljajući da će noć sa utorka na srijedu donijeti nove značajne količine kiše.
Pogledajte cijeli razgovor i saznajte kada prema prognozama možemo očekivati prestanak obilnijih padavina i konačnu stabilizaciju vremena koje bi dozvolilo da se počnu sanirati velike štete, a kako bi se intezivnije počelo sa radovima na normalizaciji života u poplavljenim područjima. hayat.ba