Slomila rebro na poslu, GAZDA JE OTPUSTIO: “A onda sam slučajno otkrila da imam tumor, ali i to da više nemam knjižicu jer sam dobila otkaz!”

Muzika

Nakon što sam 16. oktobra doživela povredu na radnom mestu u brzoj hrani na Vidikovcu, tačnije slomila sam deveto rebro, otišla sam na bolovanje i poslodavac mi je dao otkaz. Sada nemam zdravstveno osiguranje i ne mogu da odem na operaciju tumora na jajnicima koja je bila zakazana za ovu nedelju”, tvrdi Žaklina Garović (48), roštilj majstor iz Beograda.

Žaklina Garović tvrdi da ju je poslodavac bez ikakvog obaveštenja otpustio jer je otišla na bolovanje zbog povrede na radnom mestu!

Rebro sam slomila kada sam radila drugu smenu do 23 sata. Završavala sam popis, ali oko 10 do 11 je naišla velika gužva. Oko dvadesetak gostiju je ušlo u lokal, a ja, kao radnica, nisam mogla da odbijem toliki broj narudžbina – priča Garovićeva.

Kako kaže, pokušala je da dohvati ključeve da bi sišla u prizemlje po meso. Tom prilikom je nezgodno pala i povredila se. Iste sekunde je, kaže, osetila da je nešto krcnulo i počelo je da boli.

– Završila sam smenu i sutradan otišla kod lekara. Ispostavilo se da je povreda ozbiljna jer sam slomila rebro. Zato sam morala da uzmem bolovanje, ali mi je ono izašlo na nos. Prošlo je nekoliko dana kako sam na bolovanju i borim se sa bolovima, a gazda me zove da se vratim na posao jer navodno nema ko da radi – priča ova žena.

Žaklina tvrdi i da je tada na svoju ruku zaključila bolovanje i vratila se na posao kako bi pomogla i izašla u susret, iako joj je doktorka rekla da je prelom rebra opasan i da mora da se odmara minimum dva, tri meseca.

“Otkrila sam da imam tumor na oba janika, a ostala sam bez knjižice”

Ja to na svoju ruku nisam poslušala, a iz dana u dan su bolovi na poslu bili sve jači. Kada više nisam mogla da izdržim bolove i da radim, zamolila sam kolegu iz druge smene da pokrije i moju. Nakon što sam gazdi saopštila da po drugi put moram da uzmem bolovanje, on mi je poručio da se, ako opet odem na bolovanje, više ne vraćam na posao. Prilikom tog razgovora sam doživela i razne uvrede – tvrdi Garovićeva i dodaje:

“Pored svega toga, tada su mi kod lekara prilikom snimanja otkrili i tumor na oba jajnika i saopštili da moram na operaciju. Intervencija je zakazana za ovu nedelju, a ja sam kod doktora saznala da nemam overenu knjižicu i da me je poslodavac otpustio”.

O otkazu, kaže, nije obaveštena, a nije ništa ni potpisala.

– U velikom sam problemu, nemam osiguranje i operacija mora da se odloži. Saznala sam i da su odmah zaposlili drugu radnicu. Poslodavcu ću poslati opomenu pred utuženje – zaključuje.

Posleodavac: “Povredila se zbog nemara, otpuštena je po zakonu”

Dobroslav Lalević, vlasnik brze hrane na Vidikovcu, kaže za Kurir da je bivša radnica, koja je kod njega bila zaposlena po ugovoru na neodređeno, na poslu dobila povredu zbog nemara.

– Nakon te povrede otišla je na bolovanje, a zatim se posle nekog vremena vratila i počela da radi. U to vreme ja sam kao poslodavac održao jedan sastanak sa zaposlenima zbog odnosa u firmi. Tom sastanku je prisustvovala i ona, naljutila se i rekla da joj nije dobro i da će otvoriti bolovanje. Rekao sam joj da, ukoliko zaista nije dobro, treba da se leči. Nakon toga ona je primila smenu, napustila radno mesto i otišla na bolovanje – objašnjava Lalević i dodaje:

– Zbog tog problema kontaktirao sam sa inspekcijom rada i inspektorka mi je rekla da po zakonu imam prava da joj pošaljem opomenu pred otkaz. Papire smo poslali na adresu iz lične karte. Međutim, ona ne živi na toj adresi i papiri su bili vraćeni. Ostavili smo ih na oglasnoj tabli u firmi i nakon 15 dana je dobila otkaz. Može slobodno da me tuži, ali mi smo uradili sve po zakonu.

(Kurir)