ČUDO SE PONOVILO: Kada su izneli mošti Svetog Vasilija Ostroškog, stigao je znak sa NEBA (VIDEO)

Region

Sve je podsećalo na 1996. godinu kada su prvi put ulicama Nikšića pronešene mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

I ovog 12. maja 2016. godine padala je kiša, koja je stala onoga trenutka kada je litija, u pratnji više hiljada građana, krenula ulicama Nikšića.

Litiju su predvodili miitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i Ternopoljsko i Kremenjecki Sergije, episkopi, zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, australijsko novozelandski Irinej, budimljansko nikšićki Joanikije, niški Jovan, pakračko slavonski Jovan, brojni arhijereji, sveštenstvo i monaštvo. Episkop budimljansko nikšićki je podsetio na prvu litiju, veliku kišu i narod koji je dočekao mošti sveca, kao i na Amfilohijevu izjavu da je dobro što je pala kiša da „spere naše grehe, da se Bogu i jedni drugima približimo“.

– Posle 20 godina opet nas je orosila, nešto manje. Nadamo se da smo uznapredovali duhovno – kazao je Joanikije.

Mitropolit Sergije je podsetio na trenutna dešavanja u Ukrajini, na podele, stradanja crkve, bratoubilački rat.

– Verujemo da se kroz svenarodno pokajanje možemo vratiti Bogu, dobiti njegov blagoslov i izmiriti se jedni sa drugima. Naš narod i naša crkva moleći se tako molimo se sa ljubavlju i za one koji su protiv nas i neprijatelji vere i crkve, bez zlobe i mržnje, sa željom da se izmire sa Bogom i da budemo jedno – kazao je Sergije.

On je nikšićkoj Sabornoj crkvi poklonio kopiju ikone Presvete bogorodice Počajevske, koja se nalazi u Uspenskoj Počajevskoj lavri. Litiji su prisustvovali ambasadori Ruske federacije Sergej Gricaj i Srbije Zoran Bingulac, predstavnici Vlade Srbije Miroljub Radosavljević i Jovana Stojinović i Republike Srpske Dragan Davidović, kao i bivša ambasadorka Ukrajine u Crnoj Gori Oksana Sljusarenko i ruski bokser i poslanik u Dumi Nikolaj Valujev.

Izvor: srbijajavlja.rs