SNJEŽNI POKRIVAČ I DO JEDNOG METRA! Nevjerovatne scene usred septembra, CIKLON BORIS NAPRAVIO HAOS!

VREMENSKA PROGNOZA

SNJEŽNI POKRIVAČ I DO JEDNOG METRA! Nevjerovatne scene usred septembra, CIKLON BORIS NAPRAVIO HAOS!

Automobili su zaglavljeni, domaćinstva zavejana…

Delove Austrije zadesilo je iznenadno nevreme koje je donelo sneg na visinama iznad 1.400 metara, a na nekim mestima zabeležen je snežni pokrivač viši od jednog metra, javlja austrijski list “Hojte”.

“Dok kiša i poplave pogađaju nizije, visinski predeli, kao što je Obertauern, suočili su se sa padavinama koje su donele preko metar snega”, preneo je ovaj list u subotu uveče.

Sneg je počeo da se spušta i na niže nadmorske visine tokom noći, tako da je već na visini od 500 metara zabeležen sneg, dok su viši delovi Alpa, uključujući i privatna domaćinstva, zatrpani snežnim nanosima. Mnogi automobili ostali su zaglavljeni pod snegom, a prolazi ispred kuća postali su neprohodni.

Snežna oluja nije pogodila samo Austriju, već i Švajcarsku, gde su viši predeli takođe prekriveni snegom.

Srbiju zaobilaze poplave?
I u Srbiji će danas na planinama pasti sneg, a meteorolog Ivan Ristić najavio je i da će ciklon Boris danas stići u Srbiju.

Očekuje se od 30 mm padavina do 50 mm u Vojvodini, najviše na potezu između Novog Sada i Beograda. Na udaru će najviše biti potez od Sremske Mitrovice do Vršca. Oko Beograda ima šanse da kiša pada 3 dana bez prestanka, ali to nije preterana količina kiše. Za poplave je potrebno da ta količina padne za jedan dan – istakao je Ristić i dodao da ako ćemo, ipak, izbeći, scenario kakav je ovih dana viđen u Evropi.
Austrijska vlada upozorila je građane da izbegavaju putovanja u zahvaćene oblasti, osim ako to nije apsolutno neophodno. Očekuje se nastavak nepovoljnih vremenskih prilika i mogućnost da snežni pokrivač na pojedinim mestima dostigne visinu od dva metra. (Autor: Republika/J.B.)