Poznati meteorolog najavio snijeg: Zima kuca na vrata, stiže osjetnije zahlađenje

VREMENSKA PROGNOZA

Promjenjivo vrijeme uz kišu izgledno je i u periodu od 13. do 20. novembra

Nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima preovladavat će u Bosni i Hercegovini tokom ove sedmice. Više padavina prognozira se u južnim i jugozapadnim područjima zemlje. Nešto stabilnije vremenske prilike moguće se u četvrtak, kada u centralnim i sjevernim područjima, naročito u kotilnama može biti magle i niske oblačnosti, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

I dalje će se zadržati nešto toplije vrijeme u odnosu na prosjek za ovo doba godine. U četvrtak, u jutranjim satima na visoravnima moguća je pojava mraza.

Minimalne temperature zraka varirat će od 3°C do 9°C u Bosni, na području Hercegovine od 7°C do 12°C. Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 12°C do 17°C u Bosni. Na jugu zemlje i do 19°C.

Promjenjivo vrijeme uz kišu izgledno je i u periodu od 13. do 20. novembra.

Prema trenutnim raspoloživim modelima, u ovom periodu očekuje se i pad temperature zraka.

Jutarnje temperature kretat će se između 0°C do 6°C. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 4°C do 9°C u Hercegovini do 12°C.

Prognoza do kraja radne sedmice
U utorak pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Slabije padavine su prije podne. Većina kiše se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C.

U srijedu djelimično vedro. Prije podne sa kišom u Hercegovini, centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12°C, na jugu do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, na jugu do 19°C.

U četvrtak će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

U petak novo naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu i pljuskove. Glavnina padavina se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Povremeno su mogući jaki udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8°C, na jugu do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C.

Srbijanski meteorolog najavio snijeg
Poznati srbijanski meteorolog Marko Čubrilo čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj prognozi najavio je dolazak snijega.

“U ponedjeljak i u utorak relativno toplo, dok se u utorak poslijepodne očekuje naoblačenje sa kišom, mjestimično uz zahlađenje. Sredinom nedjelje hladnije, na jugu regiona uz padavine. Krajem nedjelje dalje zahlađenje uz moguće obilnije padavine, a uz pad temperature u višim oblastima moguć snijeg.

Poslije 12. novembra osjetno hladnije”, naveo je on na Facebooku.

fokus.ba