Evo šta je plasman Zvezde u Ligu šampiona doneo srpskom fudbalu

Region

Ulaskom u ligašku fazu Lige šampiona fudbaleri Crvene zvezde postigli su primarni cilj sa početka sezone i tako drugu godinu zaredom završili u eliti nakon direktnog plasmana 2023. Bode je u plej-ofu bio nezgodan rival, realno bolji u prvom meču, ali daleko lošiji u revanši, pa je šampion Srbije na krilima publike eliminisao Norvežane.

Crveno-beli su samim ulaskom u LŠ zaradili 18.620.000 evra, 8 bodova za klupski koeficijent, ali i nacionalni popravili za 1.6, što je prvi boljitak posle maltene godinu dana!

Sunovrat srpskog klupskog fudbala započet je kada smo dobili pet predstavnika u Evropi, što je brojka koja iziskuje i bolje rezultate kako bi se održao taj nivo. To nije bio slučaj od prošlog leta, Zvezda je slabo donosila bodove u grupnoj fazi, baš kao i TSC i Čukarički, Partizan je rano eliminisan u kvalifikacijama, a slična situacija viđena je u doigravanjima ove godine, gde se crno-beli, Radnički i Vojvodina nisu proslavili.

Pa ipak, slavlje Zvezde srpskom fudbalu je donelo boljitak na renkingu, pošto smo na tabeli uživo ponovo među najboljih dvadeset. Iza nas je ostala Ukrajina i makar za sada deluje da nije ugroženo mesto među 22 tima, pa bi u slučaju očekivanih rezultata do kraja sezone budući državni prvak trebalo makar da igra od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Na poslednjem preseku uz Srbiju je profitirala i Slovačka, pošto je Slovan iz Bratislave prekinuo post ove zemlje i plasirao se u elitu.

(Telegraf.rs)