Hrvatska zgrožena, svi bruje o krivičnom gonjenju slavnog reditelja

Region

Ogromna halabuka koja se podigla zbog optužbi da je reditelj Dalibor Matanić uznemiravao koleginice proteklih godina ne jenjava u regionalnoj, a naročito ne u hrvatskoj javnosti koja je, malo je reći, zgrožena.

Pre nego što će Večernji list objaviti ekskluzivu na kojoj je dugo radio, uz svedočenja navodnih žrtava – da je Dalibor Matanić, najuspešniji hrvatski reditelj, godinama slao neumesne poruke glumicama i stvarao neugodne situacije na snimanjima, sineasta je pokušao da ih preduhitri.

Malo pre objave teksta u petak naveče na društvenim mrežama oglasio se sam Matanić koji je kazao da je neprimerene poruke slao pod uticajem droge i alkohola te da je na lečenju od zavisnosti.

„Delu žena već sam se lično izvinio i molio za oproštaj. Nastaviću to najponiznije i s punim respektom raditi tokom lečenja“, napisao je Dalibor Matanić u objavi na Fejsbuku koju je, međutim, kasnije obrisao.

Naveo je i kako se kaje te neizmerno žali zbog svojih postupaka i da se povlači iz javnosti.

„Iskreno i neizmerno žalim zbog svojih neprimjerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osećaj nelagode“, podsetio je na rediteljeve reči Portal novosti, koji je, dva dana nakon izbijanja skandala najumereniji u izveštavanju o ovoj pipavoj temi.

S druge strane, Jutarnji list donosi reakcije brojnih hrvatskih glumaca s kojima je reditelj radio, a nedeljni broj ovog lista najpre postavlja pitanje – Hoće li Dalibor Matanić biti krivično gonjen, da bi potom konstatovao „pad reditelja“ i ustvrdio da će krivično, ipak, biti gonjen.

Reagovala je na sve i glumica Ksenija Marinković, koja je predsjednica Društva filmskih radnika, priznavši za TV Nova da ju je ceo slučaj šokirao.

– U petak sam o tome saznala prvi put, a navodno se već mesec dana o tome govori, da „Večernji list“ razgovara s raznim ljudima. Jako smo tužni zbog toga što se dogodilo, što je Dalibor Matanić takvo nešto napravio. Nadam se da će se on lečiti i izlečiti. Naše društvo nikad nije dobilo nikakvu prijavu protiv njega, jer bi onda bio pozvan na razgovor i dalje bi se sudilo što se po tom pitanju može učiniti. Ja čak nisam ni znala, a znamo se jako dugo – ispričala je Marinković, napomenuvši da je očigledno „puno mladih glumica doživelo to od njega“:

– I pitala sam mlade glumice koje ja znam, oni su svi to znali samo nisu govorili o tome jer mladi glumci ne žele da ostanu bez posla. Uvek je to tanka granica, neko te pita hoćeš posao, kažeš da i već je iduća poruka ko zna šta. Ti to ne možeš to da kontrolišeš, mladi uglavnom ćute dok se na afirmirišu, a kad se afirmišu onda govore ako smognu hrabrost.

A Večernji list, koji je obnarodovao priču o neprimerenom ponašanju reditelja, u kolumni podseća da je tačno 15 minuta pre planirane objave članka kojim je ovaj list „razotkrio desetogodišnju zlostavljačku praksu Dalibora Matanića ugledni redatelj na svojem profilu na Fejsbuku plasirao objavu ilustrovanu rečima – „Kajem se“.

– I te kako svestan činjenice da Večernji list planira javnosti objaviti razmere njegovog uznemirujućeg i neprimerenog ponašanja prema ženama, odnosno devojkama, i nakon dana žestokog pritiska te preklinjanja i pretnji upućivanih redakciji Večernjeg lista iz njemu bliskih izvora, cenjenom filmašu nije preostalo ništa drugo nego da pokuša preduhitriti te optužbe. Tih petnaest minuta razlike učinilo je znatnu štetu. Nažalost ne njegovoj reputaciji, već težini optužbi tridesetak žena koje su se ohrabrile podijeliti s nama svoja iskustva – piše Tia Špero.

Ni u jednom trenutku, po sudu kolumnistkinje, nije preuzeo stvarnu odgovornost za svoje postupke, već je pokušao da pažnju preusmeriti i na medije, pozivajući ih na obzir prema njegovoj porodici.

– Obzir koji im je sam uskratio – misli Špero, i podseća na to da oni koji su godinama znali sve imali su običaj da govore: „Ma to je Dado, on se tako zeza“.

– Ostaje nam samo nadati se da je nekažnjenom ponašanju svakog „Dade koji se samo zeza“ napokon odzvonilo – zaključuje Tia Špero.

Još jedan oštar komentar objavljen je na portalu Index.hr u kojem autorka Marina Radoš, sećajući se početaka karijere Matanića podseća na rediteljev prvi film – „Blagajnica hoće ići na more“ iz 2000. godine, kojeg naziva šovinističkim, i u kojem je sineasta i scenarista „u jedan, ne slučajno, ženski lik uvalio svaki stereotip koji je o Hercegovcima čuo u životu“.

– Jadranka je, nimalo slučajno, tamnokosa žena sa zapadnohercegovačkim naglaskom, nepismena, nepristojna, promiskuitetna i zlobna. Jadranka je manipulativna i proračunata, žena bez manira i ikakvog moralnog kompasa koja dolazi u lokalni dućan zagorčati život nesretnoj Barici. U dućanu se, kako inovativno prikazano, zapošljava preko veze… U Matanićevoj režiji filma, za koji se po jednoj legendi još uvek veruje da je predstavljao poziciju radnica u Hrvatskoj, za maltretiranje ostalih kolegica uopšte nije odgovoran šef. Naprotiv, u mizoginiji ovog dela, koju nijedna feministkinja u Hrvatskoj nikad nije spomenula, i šef je žrtva podle Jadranke koja ga tera da je vodi u Neum – piše Radoš, dodajući da je ovim hit filmom Matanić uverio svaku u Hrvatskoj da je za njenu životnu muku kriva neka Jadranka iz Širokog Brijega.

Da su Hrvati ikad ikad živeli u normalnom društvu, reditelj filma „Blagajnica hoće ići na more“, po sudu autorke teksta, nikad više ne bi režirao ni predstavu na mesnoj zabavi, a kamoli iduće dve decenije dobijao lovu za svoje filmove i postao lice s naslovnica koje se bori za ženska prava.

– Čak 60 hiljada Hrvata se te godine ludo zabavljalo uz Matanićev rasistički uradak. Pljeskala je publika, pljeskali su kritičari, pljeskale su Matanićeve kolege. Hrvatska je dobila novog redatelja, mladog i progresivnog Dalibora Matanića. Matanićev film „Blagajnica hoće ići na more“ dobio je tri Zlatne arene u Puli. Njegova karijera je počela šovinizmom i mizoginijom te godine i potrajala 24 godine nakon toga. Za njegove filmove u protekle 24 godine izdvojili smo nekoliko miliona kuna – podsetila je Marina Radoš, uz zaključak da je Matanić, uprkos manipulativnom izvinjenju koje je objavio, završio svoju karijeru.

nova.rs