Smatrali ih muškarcima, one osvojile zlato u Parizu, a sigurno ih neće biti na narednim Olimpijskim igrama

Svijet

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je doneo odluku da IBA neće voditi bokserska takmičenja u Parizu, što je omogućilo ovim bokserkama da se takmiče na Olimpijskim igrama

Nakon što je Imane Kelif privukla pažnju javnosti zbog optužbi da je zapravo muškarac, i druga osporavana bokserka, Lin Ju-Ting iz Tajvana, osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Lin Ju-Ting je trijumfovala u kategoriji do 57 kilograma, savladavši u finalu Poljakinju Juliju Šeremetu jednoglasnom odlukom sudija, čime je zauzela prvo mesto na olimpijskom podijumu, isto kao i Imane Kelif iz Alžira, koja je takođe bila pod lupom javnosti.

Podsetimo, Međunarodna bokserska federacija (IBA) je prethodno suspendovala Kelif i Lin sa ženskog Svetskog prvenstva 2023. godine, tvrdeći da su testovi “dokazali da imaju XY hromozome”.

Ipak, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je doneo odluku da IBA neće voditi bokserska takmičenja u Parizu, što je omogućilo ovim bokserkama da se takmiče na Olimpijskim igrama. Na kraju, obe su se kući vratile sa zlatnim medaljama.

Međutim, ono što je već sada sigurno je da ni Kelif, ni Lin, ali ni ostale bokserke nećemo gledati na narednim Olimpijskim igrama, koje će se održati 2028. godine u Los Anđelesu.

Naime, boks, pentatlon i dizanje tegova su izbačeni iz programa za Olimpijske igre u Los Anđelesu, dok su skejtbording, sportsko penjanje i surfovanje trajno uvršteni kao olimpijski sportovi, nakon što su se pokazali uspešnim na Igrama u Parizu.

(Telegraf.rs)