Zlato Novaka Đokovića donelo ogroman skok Srbiji: Evo na kom smo sada mestu na listi osvajača medalja u Parizu

Svijet

Iza nas su Španci, Šveđani, Brazil….

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, a ovo je ukupno drugu zlatno za našu zemlju, koje je dodatno popravilo skor na rang listi.

Naime, Novak je u vleikom finalu savladao španskog tenisera Karlosa Alkaraza sa 2:0 i tako upisao svoje ime, ali i Srbiju u istoriju tkamičenja u Parizu.

Uz to, Srbija je došla do drugog odličja, i to zlatnog, što Srbiji donosi skok na 19. mesto na listi osvajača medalja u Parizu.

Ispred Srbije su prvoplasirani Kinezi sa ukupno 42 medalje, 18 zlata, 15 srebrnih i 9 bronzanih medalja, slede Amerikanci sa 66 medalja, i to, 16 zlatnih, 25 srebrnih i 25 bronzanih medalja, a treća je Francuska sa 42 medalje, i to 12 zlatnih, 14 srebrnih i 16 bronzanih medalja.

Trenutno, Srbija ima ukupno dve zlatne medalje, što nas svrstava na visoko 19. mesto na listi osvojenih medalja, zajedno sa Azerbejdžanom i Filipinima. Ovo je veliki uspeh za našu malu zemlju, koja se nalazi među nekim od najjačih sportskih nacija na svetu.

S obzirom na trenutnu poziciju, Srbija je iza zemalja kao što su Kanada, Rumunija i Mađarska koje imaju više ukupnih medalja, ali je ispred nacija kao što su Brazil i Švedska i Španija, koje imaju manji broj zlatnih medalja.

(Telegraf.rs)