Poplava u Sahari: Najveći pljusak u posljednjih 50 godina napunio jezero vodom

Zanimljivosti

Pljusak je izazvao poplave u Sahari, a jezero koje se izlilo prije pola stoljeća napunilo se vodom.

Ovog ljeta i jeseni svjedočimo nezamislivim prirodnim fenomenima uzrokovanim klimatskim promjenama.

Ovako stižu fotografije iz Maroka snimljene nakon najvećeg pljuska u posljednjih nekoliko godina koji je pogodio Saharu, jednu od najsušnijih regija na svijetu.

Pljusak je izazvao poplave, a jezero koje se izlilo prije pola stoljeća napunilo se vodom, javlja Dailymail. Marokanske vlasti navele su da je kiša koja je padala dva dana premašila količinu oborina koja u ovoj regiji padne u više od godinu dana.

Pijesak nije mogao zadržati mnogo padalina, pa je kiša ostavila plave lagune vode među palmama i dinama Sahare, napajajući neka od njezinih najsušnijih područja vodom kakvu nisu vidjeli desetljećima.

Pustinjski dio jugoistočnog Maroka jedno je od najsušnijih mjesta na svijetu i ovdje u kasno ljeto gotovo nikad ne pada kiša. U nekim područjima palo je i više od 250 milimetara kiše po kvadratnom metru.

U Tagounitu, selu oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabilježeno je više od 100 milimetara kiše u razdoblju od 24 sata. NASA-ini sateliti pokazali su kako voda teče u jezero Irikui, poznato jezero između Zagore i Tate koje je presušilo prije 50 godina.

U pustinjskim zajednicama koje posjećuju turisti, vozila s pogonom na sva četiri kotača vozila su kroz jezera dok su ih lokalni stanovnici začuđeno gledali.

“Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenskom razdoblju”, rekao je Hussein Juabeb iz marokanske Glavne uprave za meteorologiju.

Ove kiše, koje meteorolozi nazivaju ekstratropskom olujom, mogu promijeniti tijek vremenskih prilika u regiji u mjesecima i godinama koje dolaze, budući da zrak zadržava više vlage, uzrokujući više isparavanja i privlačeći više oluja.