Preminuo David Petrović: Hrabri dječak nije nije uspio da dobije posljednju bitku, oglasio se neutješni otac!

Zanimljivosti

Desetogodišnji David Petrović koji se kao lav borio protiv leukemije, preminuo je, potvrdio je njegov otac.

– Upravo mi je žena javila da je David preminuo – kroz suze je saopštio otac Danijel.

Ovaj hrabri dječak već je jednom uspio da se izbori sa opakom bolešću, nažalost, leukemija se vratila i on se nalazio na intenzivnoj njezi u Turskoj. Nedavno, njegov otac je govorio o stanju svog sina i naveo da je zdravstveno David nikada gore.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije situacija se poboljšala, pa je porodica objavila da stanje dječaka ide ka boljem, ljekari su bili u pripravnosti, a situacija se popravljala. Nažalost, mali borac ipak nije izdržao ovu tešku životnu bitku.

Podsjetimo, David je čekao ponovnu transplataciju koštane srži. Prošle godine se izborio protiv bolesti i preživio transplantaciju. Iako je tu bitku dobio, bolest se vratila, a roditelji nisu imali dovoljno sredstava za liječenje.

U Institutu je sprovedeno liječenje primjenom dvije sukcesivne transplantacije koštane srži – od identičnog davaoca, a zatim od majke. Roditeljima je 8. jula predočeno da postoji brza progresija bolesti – u krvnoj slici se bilježi porast leukocita i pad hemoglobina i trombocita. Ljekari su 8. jula 2022. godine roditeljima predočili da postoji brza progresija bolesti, u krvnoj slici je zabilježen porast leukocita i pad hemoglobina i trombocita.

Pozitivno mišljenje dala je jedna klinika u inostranstvu na kojoj bi David što prije trebao da nastavi liječenje i na kojoj bi bio podvrgnut haploidentičnoj transplataciji koštane srži.

Porodica do posljednjeg dana nije gubila nadu da će David ponovo igrati fudbal i smijati se sa drugarima iz škole.

Ukoliko želite da pomognete Davidovoj porodici, to možete učiniti na:

Dinarski račun: 160600000148063371

Devizni račun: Rs35160600000148063953

Telegraf.rs